Succes bij behandeling darmkanker

Het aantal complicaties na een operatie kan omlaag als chirurgen gegevens over patiënten en de behandeling registreren. Door hun eigen cijfers te vergelijken met het landelijk gemiddelde kunnen artsen achterhalen hoe zij de zorg kunnen verbeteren. De drie jaar geleden opgezette registratie voor darmkanker is zo succesvol dat die wordt uitgebreid met andere aandoeningen.

Beeld Thinkstock

Vandaag maakt de stichting Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA) op een congres de resultaten over 2011 bekend. Chirurgen verzamelden gedetailleerde informatie over bijna negenduizend darmkankeroperaties. Vergeleken met de voorgaande jaren nam het aantal complicaties af. Zo daalde het aantal patiënten bij wie vanwege problemen een nieuwe ingreep nodig was in een jaar tijd met een kwart, naar zevenhonderd. Zorgverzekeraars en het ministerie zijn enthousiast omdat daarmee veel geld kan worden bespaard. Complicaties leiden immers tot een langer verblijf in het ziekenhuis.

Landelijke databank
Eric Hans Eddes, directeur van de DICA, legt uit dat voor iedere behandelde patiënt tientallen gegevens worden vastgelegd, zoals leeftijd, bijkomende ziekten, stadium van de tumor, uitzaaiingen en type operatie. De chirurgen worden door de beroepsvereniging verplicht mee te doen, zegt Marie-Jeanne Baas-Vrancken Peeters van de Vereniging voor Heelkunde. De resultaten worden, na een correctie voor onder meer de zorgzwaarte, wekelijks teruggekoppeld naar een landelijke databank die door chirurgen kan worden ingezien.

'Het is heel lastig voor een lokale arts om de grote lijn te zien, zegt Eddes, chirurg in Deventer. 'Daarvoor doe je te weinig behandelingen. Als je het ene jaar geen sterfgevallen meemaakt en het jaar erop wel, denk je al snel dat het toeval is. Pas als je je eigen cijfers naast de landelijke gegevens legt, zie je waar zich eventuele problemen voordoen. Sindsdien kijk ik heel anders naar patiënten. Je wordt steeds kritischer omdat je jezelf met collega's vergelijkt.'

Naadlekkage
Het aantal complicaties blijkt vooral te kunnen worden verminderd door oudere patiënten goed in de gaten te houden, zegt Baas-Vrancken Peeters. Na bijvoorbeeld een naadlekkage (op de plek waar twee stukken darm aan elkaar zijn gezet) komen die patiënten er veel moeilijker weer bovenop. 'Veel ziekenhuizen hebben nu een team dat zich al voor de operatie met deze groep bezighoudt.'

In Zweden is voor een groot deel van de ziekenhuiszorg een vergelijkbaar registratiesysteem opgezet. Een recent rapport wijst uit welke kwaliteitswinst dat heeft opgeleverd. Zo hebben de orthopeden er de minste heroperaties na een heupprothese van heel Europa . Nederland zou volgens dat rapport ruim 2 miljard euro kunnen bezuinigen op de ziekenhuiszorg als het Zweedse model wordt overgenomen.

De DICA ondersteunt beroepsgroepen van artsen die met een registratie willen beginnen. Na darmkanker zijn het afgelopen jaar registraties opgezet voor borstkanker, longkanker, maag- en slokdarmkanker. Met de zorgverzekeraars is afgesproken dat de lijst wordt uitgebreid naar tien aandoeningen, zegt Eddes, zoals beroertes, maagverkleiningen of vaatproblemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden