Column

Subterranea: een lied van achttien dagen lang

Thom Yorke. Beeld ANP
Thom Yorke.Beeld ANP

Thom Yorke, de zanger van Radiohead, heeft een nieuw nummer gemaakt: Subterranea. En Yorke was in een enthousiaste bui, want het duurt maar liefst achttien dagen. Als u nú op de bank gaat zitten om het eens rustig te beluisteren, dan zit u daar rond 23 juni nog (en heeft u in de tussentijd waarschijnlijk honger gekregenen een diepe, intense hekel aan Thom Yorke).

Het nummer is speciaal gemaakt voor een expositie van kunstenaar Stanley Donwood. Dit is een studievriend van Thom Yorke en hij ontwierp voor Radiohead hun logo en een hele reeks albumhoezen. Donwoods expositie duurt, u raadt het al, achttien dagen en elke seconde daarvan is Subterranea tehoren. Het nummer is een collage van opgenomen geluiden en experimentele klanken. Het herhaalt zich nergens, geen twee minuten zijn hetzelfde (en ik vrees uit de omschrijving dat er ook geen pakkende refreintjes of lekkere koortjes in zitten).

Achttien dagen, dat is nogal wat. In diezelfde tijd kun je ook meer dan vijfhonderd keer luisteren naar The Bends, mijn favoriete Radiohead-album. Subterranea is als een roman van twee miljoen pagina's, een film van twintigduizend uur of een diner van tienduizenden gangen. Zelfs de langste officieel uitgebrachte single volgens Guinness World Records steekt er met zijn 1 uur en 43 minuten schril bij af (die recordhouder is overigens The Scriptures van Love Hope Strength Foundation, vorig jaar speciaal gemaakt met als doel om de langste single ooit te zijn.)

Zo'n lang lied geeft ook allerlei praktische problemen. Stel dat Thom Yorke zijn nummer op cd-single zou willen uitbrengen. Op een gewone cd passen maximaal 74 minuten aan muziek, daarmee wordt Subterranea een cd-box met 351 cd's. Ik heb daar geen plek voor in mijn woonkamer. Misschien kan Yorke er beter even een digitaal bestand van maken en dat via internet verkopen. Bij digitale muziek is een kwaliteit van zo'n 256 kilobits per seconde tamelijk gangbaar.Daarmee komt het dagenlange nummer in totaal op een slordige 50 gigabytes. Ik heb niet eens genoeg ruimte vrij op mijn laptop om zo'n bestand op te slaan.

Een paar jaar geleden liep de band The Flaming Lips tegen soortgelijke problemen aan toen ze een compositie van 24 uur wilden uitbrengen. Zij kozen als oplossing voor een flashdrive in een menselijke schedel (die menselijke schedel lijkt me niet strikt noodzakelijk, maar hij geeft het geheel natuurlijk wel wat extra cachet). De schedel-single verscheen destijds in een speciale oplage van dertien stuks en kostte 5.000 dollar.

Helaas lijkt Thom Yorke niet van plan om zijn grootse nummer officieel uit te brengen. Jammer, want ik had het graag eens aangevraagd als verzoeknummer op een saai feestje. Nog mooier leek het me als Subterranea in de Top 2000 zou komen. Radio 2 zou weken eerder moeten beginnen met de uitzending en dat ene nummer zou langer duren dan de rest van de Top 2000 bij elkaar.

Een halve maand zouden we op de radio geen reclame, presentatoren of journaal horen, maar alleen opgenomen geluiden en experimentele klanken. Heerlijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden