'Subsidies doen te weinig recht aan alfa's'

AMSTERDAM - Wetenschapsfinancier NWO en het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen (OCW) gaan bekijken of alfa- en gammaonderzoekers voldoende kans maken op ministeriële subsidies voor veelbelovende onderzoekssamenwerking. Nu gaat vrijwel alles daarvan naar exacte wetenschappen en life sciences.


Dat heeft minister Jet Bussemaker van OCW woensdag gezegd bij de uitreiking in Den Haag van de zogeheten Zwaartepunt-subsidies aan zes prominente Nederlandse onderzoeksteams. In totaal krijgen zij 153 miljoen euro. Volgens de minister gaat het geld naar 'de wetenschappers op wie Nederland stuk voor stuk trots kan zijn', maar geeft het wel te denken dat er niet één op het vlak van de geestes- of sociale wetenschappen bij is.


NWO deelt die zorg: 'Dit zijn de zes beste projecten. Niettemin is de uitslag aanleiding om na te denken over de procedure en criteria. We zullen bekijken of Zwaartekracht voldoende is toegesneden op alfa- en gammaprojecten. Ook het feit er weinig vrouwen bij zijn, verdient aandacht.' NWO organiseert voor het ministerie de selectieprocedure van het programma Zwaartekracht. In de vorige ronde in 2012 van het programma viel er één taalkundig onderwerp in de prijzen. De volgende ronde is in 2016.


Een internationale jury selecteerde dit jaar zes projecten uit ruim veertig voorstellen. In alle winnende voorstellen werken onderzoekers en teams samen die al eerder grote subsidies voor excellent werk kregen. Alle groepen willen nadrukkelijk een grote wetenschappelijke en maatschappelijke uitdaging aanpakken.


Zo gaan toponderzoekers in de microbiologie uit Nijmegen, Delft en Wageningen op zoek naar nieuwe, liefst zuurstofloze bacteriën die ingezet kunnen worden bij duurzame biologische omzettingen, bijvoorbeeld de productie van biogas, afbreekbare plastics en gezonde darmflora.


Elf wiskundigen in Amsterdam, Eindhoven en Leiden gaan speuren naar principes die computer- en communicatienetwerken, maar ook verkeer en vervoer robuuster kunnen maken.


Immunologen en chemici uit Nijmegen, Utrecht, Leiden en van het Kankerinstituut willen de chemie van kanker en immuunziekten als reuma en MS proberen te doorgronden en nieuwe remedies en oplossingen te vinden.


Aardwetenschappers uit Utrecht en Wageningen hopen de koolstofkring-loop op aarde te doorgronden en de rol daarvan in het klimaatvraagstuk.


Een Eindhovens team krijgt een kleine 20 miljoen voor onderzoek naar de inzet van nano-lichtschakelingen in massaal dataverkeer op bijvoorbeeld internet. Op het gebied van betere katalysatoren voor chemische processen en energie gaan teams chemici, fysici en ingenieurs uit Utrecht, Eindhoven en Enschede nauwer samenwerken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden