nieuwsgroene stroom

Subsidieregeling zonnepanelen blijft langer bestaan

Huishoudens en bedrijven die zonnepanelen op hun dak hebben liggen, blijven tot 2023 profiteren van de zogeheten salderingsregeling. Eigenlijk zou deze na 2020 verdwijnen, maar minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft besloten de terugleversubsidie op zonne-energie met twee jaar te verlengen. Dat meldt de minister vrijdagochtend in een Kamerbrief.

Het aantal zonnepanelen op Nederlandse daken groeit snel, waardoor de regeling ten onder gaat aan zijn eigen succes. Beeld ANP

Met dank aan de salderingsregeling kunnen ondernemers en burgers die zonnestroom leveren aan het elektriciteitsnet die stroom verrekenen met de elektriciteit die ze zelf verbruiken. Ze betalen dan alleen energiebelasting over het saldo: hun verbruik van netstroom minus wat ze zelf opwekken. De salderingsregeling bestaat sinds 2004 en is bedoeld om de aankoop van zonnepanelen te stimuleren. Dankzij de salderingsregeling kunnen eigenaren de aanschafkosten in gemiddeld zeven jaar terugverdienen.

Wiebes’ voorganger Henk Kamp kondigde in juli 2017 ook al aan dat de salderingsregeling verlengd zou worden tot 2023, maar die toezegging is kort daarna in het regeerakkoord van het kabinet-Rutte II weer teruggedraaid. In het regeerakkoord staat dat de regeling na 2020 wordt vervangen door een veel soberder terugleversubsidie.

Het kabinet acht die versobering noodzakelijk omdat de salderingsregeling de schatkist te veel geld kost. Het aantal zonnepanelen op Nederlandse daken groeit snel. De regeling gaat daardoor ten onder aan zijn eigen succes. Bij ongewijzigd beleid zal de salderingsregeling de schatkist op den duur 640 miljoen euro per jaar aan misgelopen energiebelasting kosten, schat het kabinet.

Wiebes schrijft de Tweede Kamer dat het invoeren van een terugleversubsidie bij nader inzien te complex is. In plaats daarvan kiest het kabinet er nu voor de salderingsregeling tussen 2023 en 2031 geleidelijk af te bouwen naar nul. Tegen die tijd zijn zonnepanelen zo goedkoop dat er geen subsidie meer nodig is om de aankoop ervan aantrekkelijk te maken, verwacht het kabinet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden