Subsidie voor windmolens waar geen wind waait - klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: Nederland verstrekt subsidies voor windmolens die geen wind vangen.

Windmolens reiken boven het wateroppervlakte van de Noordzee. Beeld anp
Windmolens reiken boven het wateroppervlakte van de Noordzee.Beeld anp

Van wie komt die claim?

'De zuiverste vorm van verspillen van belastinggeld', noemt schrijfster Marianne Zwagerman het windmolensubsidiebeleid van Nederland in het programma WNL Opiniemakers. Want, zo heeft ze ontdekt: des te minder het ergens waait, des te meer subsidie je krijgt om daar een windmolen te bouwen. Met een zogeheten windkaart wordt dat bepaald. 'Dus er is beleid om te stimuleren dat je windmolens bouwt op een plek waar het niet waait', constateert ze geschokt. 'Geen ondernemer zou op die plek een windmolen neerzetten.'

Klopt het?

Om te beginnen: echt windstille gebieden zijn er niet in Nederland, blijkt uit de windkaart waar Zwagerman ook zelf naar verwijst. Die kaart wordt opgesteld door het KNMI en ondergebracht in de zogeheten Klimaatatlas.

Aan zee waait het soms wel harder dan 9 meter per seconde op honderd meter hoogte, maar dieper landinwaarts is een kracht van 6 tot 7 meter per seconde op die hoogte geen uitzondering. Zelfs Oost- en Zuid-Nederland zijn winderiger dan Spanje, Duitsland en grote delen van Italië, blijkt uit een Europese windatlas die Deense energiebedrijven gebruiken. Desondanks waait het vrijwel overal hard genoeg om windenergie op te wekken.

En of ze nou op windrijke plekken staan of niet: álle windmolens in Nederland krijgen subsidie. Navraag bij het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) leert echter dat die subsidie vooral bedoeld is om energieproductie uit wind te blijven stimuleren terwijl de elektriciteitsprijs historisch laag ligt. Dat komt onder meer doordat Duitsland vaak overschotten wind- en zonne-energie produceert en Nederland die goedkoop importeert. 'Als de prijzen op het niveau van 2008 lagen, hadden veel windturbines van nu die hele subsidie niet eens nodig', zegt ECN-onderzoeker Sander Lensink.

Windmolens in Flevoland. Beeld anp
Windmolens in Flevoland.Beeld anp

En inderdaad: er gaat méér subsidie naar windmolens die iets minder wind vangen. Dat verschil bestaat puur om het speelveld voor alle windenergieondernemers gelijk te trekken, aldus Lensink. Zo kan de energie uit een turbine in Limburg toch verkocht worden ondanks de hevige concurrentie aan de kust. Een belangrijk punt is dat zo'n molen dan wél moet draaien: ondernemers krijgen namelijk alléén subsidie per opgeleverde kilowattuur. Zou het dus helemaal niet waaien in Limburg, dan ontvangen windmolenexploitanten daar ook geen cent subsidie over.

Meer lezen?

Lees hier alle eerdere artikelen van de Volkskratn in de rubriek Klopt dit wel?

Eindoordeel?

Er gaat inderdaad extra subsidie naar windmolens in windarmere gebieden om eerlijke concurrentie mogelijk te maken; niet omdat het daar te weinig waait voor de productie van windenergie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden