Subsidie voor goede online arts geschrapt

Patiënten die betrouwbare medische informatie op internet zoeken, moeten vanaf volgend jaar waarschijnlijk hun eigen weg weer vinden. Webpagina gezondheidskiosk.nl, tot stand gekomen na een dringend advies van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ), raakt al na twee jaar alle subsidie kwijt....

Van onze verslaggeefster Ellen de Visser

De gezondheidskiosk werd in november 2001 geopend en moest internetgebruikers door het wildwest aan medische websites leiden. Er zijn meer dan 100 duizend sites over gezondheidszorg en patiënten handelen volgens de RVZ nogal eens op grond van onbetrouwbare of gedateerde informatie of ongefundeerde claims van wondermiddelen. De RVZ, een belangrijk adviesorgaan van het ministerie van VWS, vond het een taak van de overheid om een Nederlands gezondheidsportaal op te zetten en te promoten.

VWS stelde 2,3 miljoen euro beschikbaar om de site op te zetten plus bijna een half miljoen euro per jaar om de stichting gezondheidskiosk te ondersteunen. Dertig participanten leveren momenteel informatie aan, van artsenorganisatie KNMG tot de consumentenbond en Zorgverzekeraars Nederland.

Het evaluatieonderzoek dat VWS onlangs liet uitvoeren, was echter weinig lovend. De informatie is onvoldoende samenhangend en toegankelijk. Over veel medische onderwerpen ontbreken gegevens, in andere gevallen wordt juist een overvloed aan informatie gepresenteerd.

De deelnemers zijn het bovendien niet eens over de aard van de informatie die moet worden aangeboden. Alleen wetenschappelijke stukken of ook ervaringsverhalen van patiënten? Op de websites van de organisaties staat geen link naar de kiosk.

Tot de geplande publiekscampagne is het nooit gekomen. Het ministerie heeft besloten de stichting niet langer te financieren en bezint zich op nieuw beleid inzake informatievoorziening aan patiënten. Stichtingsvoorzitter Ronald Florisson hoopt dat de deelnemers aan de kiosk bereid zijn zelf voor de kosten op te draaien. Maar in tijden van bezuinigingen is 15 duizend euro per organisatie veel geld .

Het ministerie weet niet wat het wil met de website, zegt Florisson. Hij mist een visie: is het aanbieden van betrouwbare informatie op internet nu een overheidstaak of moet het aan de organisaties zelf worden overgelaten? Onzinnig, vindt hij, om eerst voor miljoenen een platform op te zetten en dat na twee jaar weer af te breken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden