NieuwsWoningbouw

Subsidie voor de bouw van 51 duizend onrendabele woningen

Gemeenten kunnen vanaf volgend jaar 51 duizend woningen gaan bouwen die eigenlijk niet rendabel zijn. Vooral starters en middeninkomens moeten daarvan profiteren. Het Rijk draagt 290 miljoen euro bij aan 27 bouwprojecten die blijven steken door hoge kosten voor bijvoorbeeld bereikbaarheid of bodemsanering.

Bart Dirks
Tot 2030 zijn er 845 duizend nieuwe woningen in Nederland nodig, maar de bouw hapert. Beeld ANP
Tot 2030 zijn er 845 duizend nieuwe woningen in Nederland nodig, maar de bouw hapert.Beeld ANP

Bij twaalf bouwprojecten gaat het om de transformatie van oude bedrijventerreinen, zoals de Binckhorst in Den Haag. In Rijswijk wordt een verouderd winkelcentrum veranderd in een woon-werklocatie met 1.400 woningen. In het stationsgebied van Nijmegen komen 670 extra woningen. In Eindhoven worden 700 tijdelijke woningen neergezet.

In 2019 stelde het kabinet 1 miljard euro beschikbaar voor de zogeheten Woningbouwimpuls. Doel is om sneller en meer woningen te kunnen bouwen voor starters en middeninkomens. Dit zijn de eerste woningbouwprojecten die van de subsidieregel profiteren. De 51 duizend woningen worden gebouwd tussen 2021 en 2030, schrijft minister Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer.

Tot 2030 zijn er 845 duizend nieuwe woningen in Nederland nodig, maar de bouw hapert. De plannen zijn er vaak al, maar in de praktijk lukt het niet om ze te realiseren. Vaak zijn er problemen met het saneren van de grond, de bereikbaarheid of moeten eerst bestaande bedrijven worden uitgeplaatst om bedrijventerreinen geschikt te maken voor bewoning. Die problemen kosten vaak zo veel geld dat de woningen te duur worden.

Betoncentrale verhuizen

Den Haag krijgt voor drie projecten 71 miljoen euro, ofwel 20 procent van het totale budget. Daarvan kan onder meer een asfaltcentrale worden uitgekocht op de Binckhorst en het gebied rond station Hollands Spoor een opknapbeurt krijgen. Op beide locaties zijn grote nieuwbouwplannen. ‘Ik ben hier heel erg blij mee', zegt de Haagse wethouder Boudewijn Revis (Stadsontwikkeling) over het geld van het kabinet. ‘Hiervoor heb ik anderhalf jaar de deur plat gelopen bij minister Ollongren. Dit is een klapper voor de woningbouw én voor de economie in de regio.’

Rotterdam kan 6.100 woningen gaan bouwen. De stad krijgt ruim 46 miljoen euro. Hiervan gaat 21 miljoen naar de gebiedsontwikkeling Feyenoord City en 25 miljoen naar de gebiedsontwikkeling Noordrand van het Zuiderpark. ‘Zonder het geld van het ministerie was het niet gelukt om de helft van de woningen in de betaalbare sector te bouwen’, zegt de Rotterdamse wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen).

Van de 51 duizend woningen die profiteren van de Woningbouwimpuls, zijn er 32 duizend in de categorie sociale huur, middenhuur en betaalbare koop, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat is 63 procent van het totaal. Het ministerie had als voorwaarde gesteld dat minimaal de helft van de huizen in de categorie ‘betaalbaar’ zou zijn.

‘Nu moet zo snel mogelijk de schop in de grond’, aldus minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. ‘Er moeten sneller en meer betaalbare woningen worden gebouwd om starters en mensen met lagere inkomens meer kansen op de woningmarkt te geven.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden