Subsidie voor Amsterdamse huiseigenaren die van aardgas afstappen
In de ambitie Amsterdam in 2050 aardgasloos te krijgen, kijkt de gemeente vanaf september ook naar particulieren: huiseigenaren kunnen vanaf die maand tot 5.000 euro subsidie krijgen om de gasaansluiting uit hun huis te verwijderen. Voor het duurzaam opwekken van stroom kunnen ze een subsidie van maximaal 8.000 euro per woning aanvragen.
In november 2016 kwam Amsterdam met het plan dat de stad in 2050 aardgasloos moet maken. Het nieuwe en meest ingrijpende daarvan was dat bestaande gebouwen op grote schaal van het aardgas afgaan. In eerste instantie werkte de gemeente vooral samen met woningcorporaties, maar nu trekt Amsterdam ook 5 miljoen euro uit voor subsidies voor particulieren.
Volgens woordvoerder Marten Grupstra van wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid) is de subsidie bedoeld om de energietransitie zo groots mogelijk aan te pakken en te zorgen dat alle Amsterdammers meedoen, niet alleen woningcorporaties en bedrijven. '5 miljoen euro is natuurlijk niet genoeg om iedereen van het aardgas te halen, maar het is een begin. Het motiveert mensen om erover na te denken en zet ze in beweging', aldus Grupstra. Choho gaf eerder al te kennen dat Den Haag meer moet investeren in een gasloze toekomst, door bijvoorbeeld verouderde wetten uit het gastijdperk aan te passen. Dat zou tot betere prijzen moeten leiden voor alternatieve energiebronnen.
Begin
Het best betaalbare alternatief voor gas in bestaande woningen is een warmtenet, waarbij huizen worden verwarmd met restwarmte uit de industrie. Amsterdam heeft een van de grootste warmtenetten van Nederland, dat aan de warmtevraag van ongeveer 325 duizend woningen zou kunnen voldoen. Voor wie in delen van de stad woont waar geen warmtenet beschikbaar is, zijn ook elektrische oplossingen voorhanden, zoals een warmtepomp of infraroodpanelen. De nodige elektriciteit wordt bij voorkeur met zonnepanelen opgewekt.
Volgens Grupstra is er voor ieder type woning wel een alternatief voor aardgas te bedenken en is er zelfs al een voorbeeld van een bovenwoning die met zonnepanelen en een warmtepomp inmiddels volledig van het aardgas en van het elektriciteitsnet af is.
Om in 2050 aardgasloos te zijn, moeten ruim 350 duizend woningen overgaan van aardgas naar duurzame verwarming en elektrisch koken. Nieuwbouw krijgt al geen gasaansluiting meer. De gemeente verwacht vooralsnog de doelstelling te gaan halen.
Meer over de energietransitie
Wie legt die warmtenetten aan, en wat kost dat eigenlijk?
Het dak vol zonnepanelen en een elektrische auto voor de deur die tevens als batterij voor je huis dient. Aflevering 1 van de Groene Revolutie: doe-het-zelfwonen (+).