Subsidie voor 100 duizend wc-rollen tegen Oekraïne
Radiospotjes, Facebookadvertenties, videoclips, flyers, debatavonden, toiletrollen met activistische print. Het is een greep uit de geplande activiteiten (voor, tegen en neutraal) rond het Oekraïnereferendum op 6 april. De referendumcommissie publiceerde maandag een tussenstand van toegekende bedragen.
Tot nu toe kregen dertien rechtspersonen en 44 individuen subsidie toegekend, opgeteld zo'n 760 duizend euro. Rechtspersonen kunnen maximaal 50 duizend euro krijgen, natuurlijke personen moeten het doen met hooguit 5 duizend. De referendumcommissie, onder leiding van oud-staatssecretaris van Cultuur Medy van der Laan (D66), heeft maximaal 2 miljoen te vergeven. Twee maal zeven ton voor voor- en tegenstanders van het associatieverdrag met Oekraïne en zes ton voor mensen en groepen die een opkomst bevorderende neutrale campagne willen voeren.
Het wordt een bonte stoet activisten die in maart door het land zal trekken langs marktpleinen en buurthuizen en van deur tot deur. De meest pikante actie in het lijstje is die van Raspoetin BV, het bedrijf van bezorgde Nederlander Ruben Marsman uit Elst. Hij krijgt 47.943 euro overgemaakt voor 'het laten vervaardigen, transporteren en verspreiden van toiletrollen bedrukt met argumenten tegen het verdrag'.
Vragen en antwoorden over het referendum
Nederland spreekt zich op 6 april uit over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Aan de hand van elf vragen zet de Volkskrant de belangrijkste informatie op een rij.
De subsidie is goed voor 100 duizend toiletrollen, vertelt Marsman. Zijn doel is 'ophef veroorzaken'. Zijn bedrijf ('een handelsmaatschappij') heeft weinig met de actie te maken, behalve dat het een rechtspersoon is waarmee hij het maximale subsidiebedrag kon krijgen. De jonge ondernemer is fell tegenstander en greep de kans aan zijn stem te laten horen. 'Europa kent al de nodige problemen. Is het dan slim daar nog een land bij te betrekken?'
Toiletbezoekers kunnen volgende maand tijdens hun grote boodschap lezen over 'de feiten over Oekraïne, argumenten tegen het verdrag en een stukje van het verdrag zelf'. Marsman: 'Sommige Kamerleden hebben al toegezegd de rollen in het Tweede Kamergebouw op te hangen.'
Ook lokale partij Forza! Haarlemmermeer is tegen. Ze krijgt 33 duizend euro om flyers te verspreiden, spotjes uit te zenden bij RTV-NH en een online debat te organiseren. Stichting f6 (promoot interactie tussen jongeren en politiek) ontvangt een kleine 8 duizend euro voor een neutraal muzieknummer en videoclip. Slogan: 'Er valt wat te kiezen!'
D66 is tot nu toe de enige landelijke partij met een goedgekeurde aanvraag. Ze ontvangt de volle 50 duizend euro voor advertenties, posters, flyers en een belactie.
GeenStijl en GeenPeil, aanstichters van het referendum, maakten vorige week bekend hun aanvraagpogingen te staken. Het Forum voor Democratie van Thierry Baudet zette wel door en ontvangt 47 duizend euro voor een conferentie.
Individuele actievoerders zijn van plan het geld te besteden aan zadelhoesjes, flyers, debatavonden, apps en video's.
De referendumcommissie verwacht eind volgende week de eindbalans te kunnen presenteren. Met het geld op zak hebben partijen dan nog een kleine zes weken voor hun campagne.