Subsidie Utrechts vrouwencorps opgeschort om camerabeelden ontgroening

De Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht schorten per direct de subsidie op voor studentenvereniging UVSV, evenals de beurzen die de zes fulltime bestuurders ontvangen. Het vrouwencorps is bovendien voorlopig niet welkom bij academische plechtigheden.

Dames van het UVSV maken reclame voor de vereniging tijdens de introductiedagen in Utrecht.Beeld Raymond Rutting/ de Volkskrant

De maatregelen volgen op een undercover-reportage die het televisieprogramma Rambam op 11 januari zal uitzenden. Met verborgen camera's werden ontgroeningen bij meerdere grote verenigingen vastgelegd. Bij UVSV zou in totaal sprake zijn van vijf incidenten. Zo zegt een aspirant-lid tegenover Rambam dat haar astmamedicijnen zijn afgepakt. Een ander zegt in het gezicht te zijn gespuugd.

In een woensdag uitgebrachte verklaring zegt UVSV begrip te hebben voor de beslissing van de universiteit. De sinds dit studiejaar enige overgebleven vrouwelijke studentenvereniging van Nederland kondigt aan de 'vermeende incidenten' te zullen onderzoeken. Tegelijkertijd stellen de studenten 'veel geschrokken reacties' te hebben ontvangen over 'de brutale wijze waarop het programma Rambam de privacy van de vereniging en haar leden heeft geschonden'.

Gedragscode

Van de uitkomsten van het interne onderzoek zal afhangen of de relatie tussen universiteit, hogeschool en studentenvereniging over enkele maanden weer hersteld kan worden. 'De beelden zijn niet toereikend om in alle gevallen de toedracht van de zaak onomstotelijk vast te stellen', laat rector magnificus Bert van der Zwaan van de Universiteit Utrecht weten. 'Maar de beelden geven wel een heel naar beeld van de introductie.'

In Utrecht geldt sinds 2003 een gedragscode om de introductietijd in goede banen te leiden. Daarin staan regels als 'elk aspirant-lid krijgt voldoende te drinken'. Rector Van der Zwaan zegt zelfs het woord 'ontgroening' niet te willen horen. 'Dat is niet van deze tijd. Het moet gaan om een wederzijds respectvolle introductie.'

Misstanden

Studentencorpsen kwamen het afgelopen jaar veelvuldig negatief in het nieuws. Vooral de wantoestanden bij het Groningse Vindicat zorgden voor ophef. Zo vernielden leden van deze studentenvereniging een sushirestaurant. In de ontgroeningstijd raakte een aspirant-lid ernstig gewond nadat een student op zijn hoofd was gaan staan.

Rambam zegt tijdens de afgelopen introductieperiode niet alleen bij UVSV op misstanden te zijn gestuit. Bij het Rotterdamse corps RSC zou zelfs een eerstejaars per ambulance zijn afgevoerd met een hoofdwond.

Mishandeling tijdens de ontgroening en seksisme tegen vrouwelijke leden: het was een bewogen jaar voor oud-rector Stijn Derksen (23) van Gronings studentencorps Vindicat. Hij blikt terug: 'Vernedering is ook maar subjectief'

Meerdere leden van studentenvereniging Vindicat zijn de laatste jaren behandeld door een psycholoog vanwege hun ervaringen bij het corps. Dat zegt de Groningse psycholoog Martin Appelo.

De voorzitter van de morescommissie plaatste tijdens een ontgroeningsritueel bij het Groningse studentencorps zijn leren schoen op de slaap van een op de grond liggend aspirant-lid. De diagnose: een gaatje in hersenvlies en licht traumatisch hersenletsel.

Het hoofdletsel van een aspirant-lid van de Groningse studentenvereniging Vindicat past in een lange reeks incidenten tijdens ontgroeningen. Wordt het tijd voor een verbod op het ritueel dat zowel verbroedert als kwetst?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden