Subsidie Rijks lijkt buiten gevaar

Op de dag dat bekend werd dat Taco Dibbits de nieuwe directeur van het Rijksmuseum wordt, leek er in politiek Den Haag een kille wind voor de instelling op te steken. De VVD suggereerde de rijkssubsidie van het museum af te romen, omdat het zoveel heeft verdiend aan de hoge bezoekersaantallen (meer dan zeven miljoen sinds de heropening in 2013). Doordat coalitiegenoot PvdA zich hierbij leek aan te sluiten, zou er een Kamermeerderheid zijn. Maar drie dagen later lijkt het gevaar voor het Rijks alweer te zijn geweken.

null Beeld anp
Beeld anp

Minister Bussemaker van Cultuur verzet zich tegen een tussentijdse wijziging van het subsidiesysteem dat met de Tweede Kamer is afgesproken. Het Rijks heeft ook veel extra kosten gemaakt om al die bezoekers te kunnen ontvangen, zo stelde zij donderdag tijdens een Kamerdebat. Bovendien zijn er volgens de PvdA-bewindsvrouw regels voor het geval dat een museum subsidiegeld overhoudt; dat kan alleen met goedkeuring van de minister worden uitgegeven.

'Succes wordt gestrafd'

De wens van het VVD-Kamerlid Michiel van Veen om het Rijksmuseum te korten - hij denkt aan halvering van de jaarlijkse 6,5 miljoen euro die het museum van het rijk ontvangt - riep verbazing op in de kunstwereld. De liberalen zaten in het kabinet dat in 2011 zware bezuinigingen aan de culturele sector oplegde onder het motto dat die meer eigen inkomsten moest genereren. Nu dit het Rijks is gelukt, wil de VVD wéér geld afpakken, zo luidt de kritiek. 'Succes wordt gestraft', stelde Taco Dibbits maandag.

Niettemin hield Van Veen gisteren voet bij stuk. De publieke middelen voor de culturele sector zijn schaars en het getuigt volgens hem van 'weinig collegialiteit' als een museum met hoge eigen inkomsten daar toch beslag op legt. Indien een museum 'geen moreel kompas heeft', moet de minister actie kunnen ondernemen. 'Er is nu geen mogelijkheid om op basis van de solvabiliteit of het eigen vermogen geen of minder subsidie te verlenen.'

Het PvdA-Kamerlid Jacques Monasch leek het eerder deze week met de VVD'er eens te zijn toen hij met verwondering sprak over de 7,5 miljoen euro aan rijkssubsidie die het Rijksmuseum jaarlijks voor 2017 tot en met 2020 had aangevraagd - een miljoen meer dan het steeds in de druk bezochte jaren 2013-2016 heeft ontvangen. Maar gisteren hield de partijgenoot van Bussemaker zich stil op dit punt. Dibbits treedt pas op 15 juli officieel als directeur aan. Dan lijkt dit hoofdpijndossier voor het Rijks al van tafel te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden