Subsidie Haagse instellingen gekort om te hoge salarissen

De gemeente Den Haag heeft dinsdag 25 (semi-)publieke instellingen gekort op hun subsidie over 2014 omdat 93 bestuurders in de stad meer verdienen dan een minister.

Nanda Troost
Het stadhuis in Den Haag. Beeld anp
Het stadhuis in Den Haag.Beeld anp

De eerste buit is ook meteen binnen: woningcorporatie Staedion verzet zich volgens de woordvoerster niet tegen de ruim 50 duizend euro die moet worden teruggestort. Het jaarsalaris van een minister is 178 duizend euro. De bestuursvoorzitter van Staedion verdiende in 2014 iets meer dan een kwart miljoen.

Buitensporig

In totaal eist Den Haag iets meer dan 400 duizend euro terug, variërend van 158 tot 50.172 euro per instelling. 'Het is onaanvaardbaar dat bestuurders van een publieke instelling buitensporig veel geld verdienen. Het gaat immers om belastinggeld dat zo goed mogelijk moet worden besteed', zegt wethouder Tom de Bruijn van Financiën in een verklaring.

Het terugeisen van subsidie is niet onomstreden. Eerder floot de Raad van State de gemeente Eindhoven terug toen de stad subsidie terug wilde van de stichting Novadic-Kentron, een verslavingszorginstelling, omdat twee bestuurders meer verdienen dan toen nog de balkenendenorm. Door de subsidie afhankelijk te maken van de beloning bedrijft de gemeente inkomenspolitiek en dat is haar taak niet, aldus de Raad van State.

Om gedoe bij de rechter te voorkomen kunnen gemeenten vooraf voorwaarden vastleggen. Bijvoorbeeld door in de subsidieverlening op te nemen dat er van de subsidie maar een bepaald percentage of maximum aan personeelskosten mag worden uitgegeven.

null Beeld anp
Beeld anp

Plasterk

Ondertussen zijn onder minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken verdere stappen gezet om de topinkomens te beteugelen. De eerste Wet normering topinkomens maximeerde het inkomen op 130 procent van een ministerssalaris. Plasterk heeft dat per 2015 teruggebracht tot 100 procent. De zorgsector heeft uitstel bedongen tot dit jaar.

Volgens de wet hebben bestuurders zeven jaar de tijd hun topinkomen af te bouwen tot het wettelijke niveau. De gemeente Den Haag voelt zich niet gehouden aan die overgangstermijn omdat de gemeente al voor de nieuwe wet bezig was met het terugdringen van de topinkomens.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken Beeld anp
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse ZakenBeeld anp

Kwetsbare groepen

De gemeente heeft niet de indruk dat de kortingen ten koste gaan van cliënten in de betrokken instellingen. 'Mocht ik daar wel signalen over krijgen, dan gaan we een heel ander gesprek voeren', reageert wethouder De Bruijn. 'Zij houden zich dan namelijk niet aan de afspraken die met de gemeente zijn gemaakt, waardoor kwetsbare groepen in de samenleving opdraaien voor hun onverantwoord hoge salarissen.'

Andere Haagse grootverdieners zijn de Stichting Jeugdformaat, die ruim 49 duizend euro moet inleveren, WoonZorgcentra Haaglanden met ruim 41 duizend euro en het Joods Maatschappelijk Werk met ruim 28 duizend euro. Niet alle organisaties konden al reageren op het besluit van de gemeente.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden