Subsidie-banen voor werklozen leveren niets op

Melkertbanen of loonkostensubsidie om langdurig werklozen aan werk te helpen, leveren nauwelijks iets op. De kosten zijn toegenomen naar twaalf miljard per jaar maar sinds het kabinet-Lubbers II is de langdurige werkloosheid maar met 13 procent gedaald....

Van onze verslaggeefster

Dat constateert een werkgroep van topambtenaren van de ministeries van Sociale Zaken, Financiën en Economische Zaken. Een jaar lang hebben ze op verzoek van minister Vermeend van Sociale Zaken de effectiviteit van de zogeheten arbeidsmarktinstrumenten onderzocht. Die is nihil, luidt hun conclusie. Het rapport, dat gisteren uitlekte via het NOS-Journaal, wordt komende week in de ministerraad besproken.

In de praktijk is al vaker gebleken dat bijvoorbeeld Melkertbanen de werknemers geen echte baan opleveren. Houders van een Melkertbaan hebben daarover dikwijls hun onvrede geuit.

Ook de loonkostensubsidie die werkgevers krijgen van een langdurig werkloze, levert de werkloze meestal slechts tijdelijk werk op. De werkgelegenheid onder langdurig werklozen is desondanks toegenomen dankzij het aantrekken van de arbeidsmarkt, constateren de topambtenaren.

Zij doen in hun rapport ook aanbevelingen. Zo stellen ze voor om gemeenten meer zeggenschap te geven over de gelden die moeten worden besteed aan langdurig werklozen. Op dit moment wordt dat geld betaald uit diverse potjes en zijn er verschillende procedures mee gemoeid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden