Subject: Hobby's

Mail to: Esther..

Het aantal alleenstaanden in Nederland neemt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek toe, vooral onder 30-plussers. Esther (32, lerares) en Marcel (33, televisieredacteur) corresponderen over hun leven als vrijgezel.

Hoi Esther,

Ben je tevreden over hoe ik op je eerste zielenroersel ben ingegaan? Ik heb er de vorige keer namelijk veel tijd in gestoken om je zo secuur mogelijk te antwoorden. Je zegt er zo weinig over! Kijk, dat we verschillend denken, is helemaal niet erg. Dat is eerder wenselijk en logisch.

Goed, dan nu roersel 2: de kindervraag! Eigenlijk stoor ik me in het geheel niet aan de dingen die jou blijkbaar irriteren. Dus in principe kan ik het kort houden. Maar ik wil er wel nog dit over zeggen. Ik zie het krijgen van kinderen als iets normaals, iets dat natuurlijk bij het leven hoort. Het lijkt me schitterend om mee te maken hoe de baby in je vrouw/vriendin groeit, hoe het kind wordt geboren, op wie het lijkt, welke trekjes het vertoont, enzovoorts. Het voordeel voor mannen is dat ze hun hele leven vader kunnen worden. Dus wat dit betreft hoeven mannelijke singles geen haast te hebben. Misschien voelen (single-)vrouwen zich wel om die reden ongemakkelijk: ze hebben haast.

Laatst vertelde ik het begin van bijbelboek Genesis aan Daniël, het paar maanden oude zoontje van één van de eigenaren van Café De Stad in Utrecht. Het mannetje zat op mijn schoot en keek me gebiologeerd aan: hij scheen het te begrijpen. Toen ik na de Zevende Dag stopte met uitleggen, ging hij huilen. Zo leuk vond hij het!

Ben je al terug uit Parijs, toevallig? Laat effe weten! Ik vind het toch een beetje prietpraat, sorry dat ik het zeg, wat je de vorige keer zei. Je vertelde namelijk dat je naar Parijs zou gaan 'om weer te voelen hoe het is: alleen door een stad lopen met de gedachte dat je nergens aan hoeft te denken'. Gaat dat écht zo? Loop je écht zo door een vreemde stad? En bovendien: als je dan de hele tijd die gedachte hebt, dan denk je toch de hele tijd aan iets? Of ben ik nou gek? Het zal de tijd wel wezen, denk ik. Mensen hebben de neiging om alles wat ze doen te verbijzonderen. Alsof gewoon door een stad lopen niet goed genoeg is.

Werk? Ik heb sinds 1 september al vrijaf. Dat hou ik zo tot half november. Dan ga ik weer beginnen. Ik ben nu mijn huis aan het afmaken en tussendoor ga ik nog een klein radioproject doen (over een oude pastoor wiens levenswerk het is geworden om al de ramen in zijn kerk te vervangen door glas-in-lood-ramen met gedurfde thematiek: blote mannen bijvoorbeeld. . .)

Ik heb algelopen week mezelf getrakteerd op enig meubilair. Dat wil zeggen dat ik schetsen heb gemaakt en die in 18 en 22 millimeter dik MDF-plaat heb uitgevoerd. Zo heb ik onder andere een bed gefrabiceerd, dat op 70 centimeter hoogte staat, met daaronder twee grote rijdende bakken. Ook al ben ik single, het is toch een tweepersoons geworden. Werkt allemaal perfect! Marinde kwam nog langs. Zij vond het een geslaagd project, dat bed. Ook als je erop ligt met een beugel bier in je hand. Van haar moet ik je trouwens nog doorgeven dat ik ook andere hobby's heb, behalve vrouwen versieren (je vraag van een paar weken geleden, weet je nog?): zagen, metselen, timmeren, boren en schuren.

Ahoy, Marcel

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden