STUUR BOLKESTEIN NAAR BRUSSEL

WAAROM hebben de kiezers met overgrote meerderheid tegen Europa gestemd vorige week? Dat was niet omdat ze geen interesse hebben, dom zijn, of denken dat Europa onbelangrijk is....

Als ik zelf nog twijfelde over mijn koppige keus om thuis te blijven, dan werd ik wel overtuigd door een van die brave politici, die op de radio zei: 'Het maakt niet uit wát u gaat stemmen, áls u maar gaat stemmen.'

Toen dacht ik: dat is nu precies de reden waarom ik niet ga stemmen, omdat het niet uit maakt wat ik ga stemmen. Alle lijstrekkers wilden hetzelfde, ze waren voor een sterk en sociaal en milieuvriendelijk Europa.

Het meeste extreme voorbeeld bleek wel uit een analyse die NRC Handelsblad publiceerde en die liet zien dat de D66 en VVD-leden van het Europees Parlement in de laatste vijf jaar precies twee van de vierhonderd keer verschillend hadden gestemd. Geen snippertje verschil dus.

Het is niet de irritatie over fraudes en knoeierij die bij mij de doorslag gaf. Lang niet alle gevallen van geknoei waren trouwens even duidelijk.

Zo waren er de PvdA-leden die hun onkostenvergoeding hadden gestort in de campagnekas. Dat zou tegen de Europese regels zijn. Maar dat laat toch alleen maar zien dat die regels idioot zijn? Het gaat om een forfaitaire vergoeding, dus een vast bedrag dat iedereen krijgt, ongeacht de reëel gemaakte kosten. Daar mogen de leden dus een auto met chauffeur van nemen, of thuis een nieuwe keuken van laten plaatsen.

Nu storten ze het in de kas van hun eigen partij, en dan zou het opeens fraude zijn? Dat is net zoiets als wanneer mijn werkgever deze maand vakantiegeld aan mij overmaakt, en boos wordt als ik niet weg ga.

Idem voor de creatieve boekhouderij met Europese structuurfondsen; dit geval zou aantonen dat fraude ook in het stijve Noorden van Europa voorkwam. Misschien was het inderdaad iets te creatief, maar het ging hier toch om Nederlandse overheidsdienaren die zo goed mogelijk probeerden hun doel na te streven binnen het woud van Europese subsidies.

Terwijl de Nederlandse overheid al jaren bezig is te snijden in de doeluitkeringen, overstelpt Europa ons er mee. Dat doet men omdat alle Europarlementariërs hun daadkracht willen tonen door nieuwe subsidies te creëren.

Ik herinner me een Europese subsidie voor wetenschappelijk onderzoek, waarbij de kans op toekenning van geld toenam als samengewerkt werd met achterstandgebieden. De slimme Engelsen hadden het gebied rond Cambridge op de lijst van achterstandsgebieden ondergebracht (veel werkloosheid!), en dus kon dit stadje met het hoogste aantal Nobelprijswinnaars per vierkante kilometer nu opeens extra kans op subsidie maken.

Nederland profiteert door in de Flevopolders investeringen te doen van Europees geld, investeringen die we nooit op die manier zouden doen als het ons eigen geld was. Al dit creatieve gedrag is het gevolg van overbodige regels en misplaatste subsidies.

CDA-lijsttrekker Maij-Weggen riep ons via de radio op om te gaan stemmen met het argument dat 30 procent van onze wetten uit Europa kwam. Ze vergat erbij te vermelden dat als het aan haar ligt dit aantal alleen nog maar hoger wordt. Ik had niet het vertrouwen dat ook maar één van de lijsttrekkers als belangrijkste agendapunt had om overbodige bemoeizucht vanuit Brussel terug te dringen, en dus bleef ik thuis.

Bolkestein heeft zich in het verleden kritisch uitgelaten over de Europese integratie. Ik denk dat inmiddels zelfs de meest enthousiaste voorstanders het eens zijn met het standpunt dat Bolkestein destijds innam, namelijk dat het niet de bedoeling is tot een soort Verenigde Staten van Europa te komen, waarin Nederland als bestuurlijke eenheid dezelfde plek inneemt als Beieren of Wales.

Ik heb nooit op Bolkestein's partij gestemd, daar gaat het nu niet om (de VVD'ers Gijs de Vries en Jan-Kees Wiebenga zijn trouwens net zo onkritisch over Europa als de rest). Ik denk dat het vertrouwen van de kiezers, juist van degenen die nu bewust thuis gebleven zouden zijn, sterk toe zou nemen wanneer Europa langzamerhand ook bemand zou gaan worden door mensen die Europa zien als meer dan een schitterende privé-hobby.

Die proberen om Europa te laten optreden waar het moet, en te beperken waar het kan. Ik denk dat ook de partijen ter linkerzijde in absolute aantallen meer kiezers zullen trekken als juist Bolkestein voor Nederland naar Brussel gaat. Dat kan de geur van hobbyisme helpen wegnemen.

Omgekeerd bevestigt juist het kinderachtige gedoe van Europese lijsttrekkers die nu als één front tegen Bolkenstein zijn, het idee dat het in het Europarlement om een clubje Esperantisten gaat, zeloten waar je voorlopig liever niets mee te maken wil hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden