Stunten om zes miljard binnen te harken

Bankiers en detaillisten: iedereen aast op de vrijgevallen spaarloongelden..

Spaarbeleg doet er een vol procent bij. Wie zijn vrijgevallen fortuin uit de sinds dit jaar uitgeklede spaarloonregeling bij deze rentestunter stalt, vangt tijdelijk een procentpunt extra spaarrente.

Ook concurrenten stunten. De rente op direct opvraagbare spaarrekeningen is markant hoog; vaak rond of zelfs boven de 4 procent.

Terwijl de Europese Centrale Bank begin december het rentetarief dat als leidraad dient voor onder meer de spaarrente verlaagde. Gewoonlijk zijn banken er dan als de kippen bij om de spaarrente ook omlaag te schroeven.

'Gek hè?', zegt rentespecialist Lidy Groenewoud van financieel onderzoeksbureau Moneyview.

De reden: er woedt een strijd om de euro's. Zes miljard euro, om exact te zijn. Afkomstig van voorheen geblokkeerde spaarrekeningen waarop Nederlanders-in-loondienst ijverig en belastingvrij acht miljard euro heen hebben gesleept in de loop der jaren. Door versobering van het spaarloon en afschaffing van het premiesparen - een bezuiniging die het kabinet op de valreep door de Kamer kreeg - valt deze maand zes miljard hiervan vrij.

Met lede ogen zien banken hun goudmijn opdrogen. Het spaarloon stond garant voor een gestage stroom geld dat voor vier jaar werd gestald, en waarover banken relatief weinig rente vergoedden.

Wie krijgt de zes miljard?

Wij, zeggen winkeliers. Het woord 'vervangingsaankopen' zoemt rond. 'Nu kunnen mensen de video vervangen door een dvd-speler', zegt woordvoerder Anouk Achterberg van de Raad Nederlandse Detailhandel, het verbond van grote winkelbedrijven.

Nee, wij krijgen het geld, zeggen de banken. 'Men blijft zeker nog sparen', gelooft woordvoerder Mark Beers van de Postbank.

De consument is grillig. Sicco Louw van de Consumentenbond waagt zich dan ook niet aan een voorspelling. Maar 'puur persoonlijk' gokt hij op de bank. 'Mensen staan rood door de euro. Ik denk dan: vrijkomend spaarloon opzij leggen.'

Ten faveure van de banken spreekt het consumentenvertrouwen, en de bereidheid tot het doen van grote aankopen. Dat is weliswaar herstellende van het diepteput van vorig jaar, maar staat nog historisch laag, en duidt op een verminderde lust tot het aanschaffen van dvd-spelers.

Een tweede gunstige factor voor de banken: toen het besteedbaar inkomen van gezinnen in 2001 met 16 miljard euro steeg dankzij de Paarse lastenverlichting, is dat en masse op een spaarrekening gezet. Of dat deze keer ook gebeurt 'is erg spannend', zegt Beers.

Banken verdienen goed aan de spaarloonregeling, rekent Groenewoud van Moneyview voor. 'De gemiddelde rentevergoeding over geblokkeerde spaarloongelden ligt rond 3 procent. Dat is minder dan het gemiddelde rentetarief op direct opvraagbare rekeningen en zeker minder dan de rente op deposito's met een looptijd van vier jaar. Dat verschil is winst voor de bank.'

Banken weerspreken dit. Zij zeggen dat het voeren van de administratie voor het spaarloon zeer bewerkelijk is. Deze kosten drukken de rentevergoeding.

De zes miljard valt in de loop van januari vrij, afhankelijk van de contractuele afspraken tussen de werkgevers en de banken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden