Stuntelen met sokken

'En dan zal er een dag komen ''waarop de stem van God vanuit een wolk zal donderen: van nu af aan zult gij niet meer in staat zijn uw eigen sokken aan te trekken''.' Het is geen erg indrukwekkende straf die de Engelse schrijver John Mortimer ons in het vooruitzicht...

Michaël Zeeman

Dat gehannes met het aankleden staat voor alles wat mis kan gaan als het lichamelijk verval doorzet. Dat is nogal wat. In zijn The Summer of a Dormouse - een dormouse is een relmuis - vertelt hij over de veelsoortige ontluistering van de oude dag. Zo vreselijk oud is hij nu ook weer niet (hij is in de zeventig) dat hij zich er voetstoots bij neerlegt, maar zijn protesten zijn even hulpeloos als bemoedigend geestig. Hij moet een tamelijk uitputtend leven hebben geleid - heel veel lunches, diners en partijtjes - en heeft zich nooit veel gelegen laten liggen aan het onderhoud van zijn spieren en gewrichten.

Niet dat hij gelooft dat hij voor zijn uitbundige levensstijl gestraft wordt. Net als het voornaamste personage uit zijn literaire werk, Rumpole, ziet hij het leven als een aanhoudende komedie van vergissingen en misverstanden. Het is zaak die allemaal met een onverzettelijk esprit tegemoet te treden.

Dat vergroot de hilariteit. Zodra hij, in een radio-uitzending, verslag heeft gedaan van het gemodder met het aankleden, krijgt hij van de andere kant van de wereld een metalen toestel toegezonden dat hem het aantrekken van zijn sokken moet vergemakkelijken. Zijn voeten raken erin verstrikt, als de poten van een konijn in een wildklem. Dat gaat ruim tweehonderd bladzijden zo door, onafwendbaar de ondergang tegemoet, met een onverwoestbaar goed humeur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden