Stukken Lernout & Hauspie liggen in Amsterdamse kluis

In een kluis in Amsterdam hebben medewerkers van de Nederlandse en Belgische justitie een pakket aandelen gevonden die toebehoorden aan de top van het omstreden failliete Vlaamse spraaktechnologieconcern Lernout & Hauspie....

ANP

De vondst zou kort geleden zijn gedaan. Het zou gaan om 36 duizend aandelen in het beleggingsfonds Parvest, een onderdeel van de vroegere bank Paribas. Drie bestuurders van Lernout & Hauspie hadden in 2000 aandelen van hun eigen onderneming verkocht. De opbrenst staken ze in het beleggingsfonds. Lernout & Hauspie ging een jaar later failliet nadat fraude op grote schaal werd geconstateerd. De aandelen zijn nu waardeloos, maar de waarde van de belegging in Parvest zou min of meer stabiel zijn gebleven.

In verband met het faillissement zijn de twee oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie, alsmede twee andere directeuren van het concern, langere tijd vastgehouden. In België is nog altijd een onderzoek gaande naar de fraude. Onder meer willen de speurders het persoonlijk vermogen achterhalen van Lernout, Hauspie en van medebestuurder Nico Willaert.

In Amsterdam heeft de Gentse hoofdonderzoeker nauw samengewerkt met het Nederlandse Openbaar Ministerie. Volgens de krant is een ex-werkneemster van de Artesia-bank (nu onderdeel van Dexia) verhoord. Artesia heeft de opbrengst van de aandelenverkoop van de drie bestuurders omgezet in aandelen Parvest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden