Stukjes vlees aan een stokje

Door een merkwaardige samenloop van omstandigheden bracht ik de eerste helft van de jaren negentig door in Rusland. Om redenen die, voor zo ver niet volkomen ondoorgrondelijk, in ieder geval niet in kort bestek te verklaren zijn, voel ik nog steeds een diep, wringend heimwee naar die tijd....

In die films wordt veel en vaak gegeten. Vooral sjasjliek, van oorsprong natuurlijk geen Russisch gerecht, maar wel in de hele (voormalige) Sovjet-Unie eeuwig populair: stukjes vlees aan een stokje, geroosterd op een houtskoolvuurtje. De Russische variant is buitengewoon lekker, waarschijnlijk omdat Russen vrij vet vlees gebruiken, in grote stukken, en dit laten marineren in een opvallend zure, maar overigens doodsimpele marinade.

Snijd het vlees in stukken van een half ons. Doe ze in een plastic emmer met de uiringen, veel peper en zout, en giet er een mengsel van azijn en water op, tot alles onderstaat. De verhouding is bij gewone keukenazijn ongeveer een deel azijn op twee delen water. Daar blijft het vlees bij voorkeur drie dagen in staan, Russen zetten de emmer in een hoekje van de keuken, maar zet u hem voor de zekerheid maar in de ijskast. Neem de emmer, benevens een rooster of stalen deurmat vervolgens mee naar bos of hei, stook een flink vuur van gevonden stukken hout, ruk wat verse, dunne takken van een boom, slijp daar met een zakmes een puntje aan, en rijg het vlees aan de takken. Als het vuur in gloeiende houtskool is veranderd kan het rooster er op en vervolgens het vlees. Doordat het vlees zo vet is, en door het zuur uit de azijn, wordt het heel mals. Russen knijpen wat citroensap over het krokant geroosterde vlees, en eten er bosuitjes bij, partjes tomaat en komkommer, en wat in Rusland doorgaat voor stokbrood. Omdat het vlees zuur is, smaakt wijn er eigenlijk niet zo bij: wodka natuurlijk wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden