"Stuk voor stuk fantastische bieren, maar we vergeten met opzet het eten, want dat stelt niet veel voor"

Mac van Dinther gaat eten in De Jopenkerk.

'De Jopenkerk? Gaan we eten bij de pastoor?' Nee zeg, alsjeblieft. De voormalige Jacobskerk in Haarlem is twee jaar geleden gewijd aan een andere God, die ook geestrijk is, maar populairder dan de vorige: schuimend gerstenat. In de kerk wordt het enige echte Haarlemse Jopenbier gebrouwen. Daarmee sluiten de brouwers aan bij een rijke traditie, want Haarlem was ooit een van de grote brouwsteden van Nederland. Het Haarlemse bier was tot over de landsgrenzen bekend.

'Goh! En je kunt er dus ook eten?' Inderdaad, en daarmee treedt de Jopenkerk in een andere mooie traditie, namelijk die van het Brauhaus of brasserie, van oorsprong een lokaal waar bier werd gebrouwen en je ook wat kon eten.

'Een Godshuis dat een zuiphuis wordt. Past dat?' Ethisch gezien kun je daarover steggelen, maar vormtechnisch is het briljant uitgepakt. Alleen al zoals je binnenkomt in de hoge kerk met zijn gebogen houten dak, glas in lood ramen en bloedrood geverfde muren. Het nieuwe altaar is de bar waarachter twee koperen brouwketels opzichtig staan te glimmen. In roestvrijstalen opslagtanks staan de bieren te rijpen: Jopen Malle Babbe, Tempelbier, Johannieter en Ongelovige Thomas. Het is beredruk, populaire Hoogmis zeker vanavond.

'Eet je in het café?' Nee, het restaurant is op een half open bovenverdieping die geheel is bekleed met Perzische tapijtjes. Grappig. Er staan vierkante zwarte tafeltjes in en stoelen van gekleurd (nep)leer: goud, bruin, groen, geel. Onder het schap met wijnen staat een batterij bierflessen. In de Jopenkerk kun je dineren met een bierarrangement.

'Dat nemen we natuurlijk.' Natuurlijk. We beginnen met een heerlijk hoppig Lentebier vooraf, nemen als tussendoortje een rondborstige Malle Babbe tot ons, savoureren een zacht bitter Hoppenbier als hoofdgerecht en sluiten af met Leibier, diep en donker als bitterzoete chocolade. Stuk voor stuk fantastische bieren.

'Vergeet je het eten niet?' Ja. Met opzet. Want dat stelt niet veel voor. Vooraf een bij elkaar gehusselde salade van zogenaamd Vergeten Groenten: peen, pastinaak, biet en sperziebonen die vooral vergeten zijn omdat ze in dit seizoen met het vliegtuig uit Kenya moeten komen. Wat nogal zot is.

Tussendoor eten we een romig knolselderijsoepje waar geen kok zich een buil aan kan vallen. Als hoofdgerecht hebben we snoekbaars omdat je aan vis altijd het beste kunt aflezen of een kok kan koken. Dat bewijst zich hier ook en we worden er niet vrolijk van. De snoekbaars die we kennen als een edele Nederlandse zoetwatervis is een smakeloze moot vis van twijfelachtig allooi op een bonkige stamppot. Het krokant bedoelde kruidenkorstje op de vis is klef en zacht. De gefrituurde palmkool laat een spoor van vet achter op de lippen. En dan hadden we ook nog een dessert: een droog puntje chocoladetaart met ijs.

'Balen! En hoe is de bediening?' De meisjes zijn aardig en doen hun best. Maar ook niet meer dan dat. De rekening valt tegen: 144 euro, alles bij elkaar, wat veel meer is dan je zou willen uitgeven hier.

'Wat moeten we nou met de Jopenkerk?' Als ze ons om advies zouden vragen: gooi die fancy restaurantgerechten van de kaart. Serveer simpel eten dat van oudsher thuishoort in een brasserie: biefstuk frites, mosselen, gebraden kip, choucroute. Eten waar niks mis mee kan gaan en dat heel goed past bij het geweldige bier. Want daarover geen misverstand: het bier is top. Je wilt hier dronken worden, zegt onze tafelgenoot. Dat lijkt ons het beste uitgangspunt voor de Jopenkerk.

De cijfers
Kosten: 43,50 p.p.

Punten:
Eten: 5
Bediening: 6,5
Entourage: 8,5
Prijs-kwaliteit: 5

Het menu
Salade van Vergeten Groenten
Knolselderijsoep
Snoekbaars met een kruidenkorst op een bedje van stamppot met Hollandaisesaus van Jopen Hoppenbier
Chocolade Nemesis met vanilleijs

Jopenkerk
Gedempte Voldersgracht 2
Haarlem
023-5334114
www.jopen.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden