Stuiterend en springend afvallen

AMSTERDAM - 'Het houdt zelfs mij', grapt Karin Bloemen. De cabaretière staat in een pompeuze rode jurk in het midden van een trampolineveld dat een hele gymzaal beslaat. Bloemen is opgetrommeld om fleur te geven aan de opening van Bounz: 32 aaneengeschakelde trampolines omcirkeld door een schuine elastische wand. Overgevlogen uit Amerika, uniek in Europa, nu in Amsterdam-Osdorp.

Trampolinespringen is recreatief, maar ook goed voor de gezondheid, zegt Gerard Hoohenkerk, hartchirurg in het HagaZiekenhuis van Den Haag. Hij geeft leiding aan een onderzoek van de Vrije Universiteit naar de mogelijkheden van Bounz voor kinderen met obesitas. De faculteit bewegingswetenschap gaat een jaar lang twee groepen zwaarlijvige kinderen volgen die wekelijks gaan trampolinespringen. Een derde groep telt als controlegroep. Hoohenkerk verwacht 20 procent gewichtsverlies, en in combinatie met psychische en medische begeleiding en het juiste dieet zelfs 60 procent.

Bounz heeft potentie: 'Het is high energy, low impact. Je verbrandt veel vet zonder je gewrichten te belasten.' De trampolines sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen, zegt Hoohenkerk. Een kind van 5 is niet te motiveren voor fitness, wel voor springen. De chirurg ziet ook mogelijkheden voor kinderen die een hartoperatie hebben gehad. Vanwege de kleine kans op blessures is het trampolineveld geschikt voor revalidatie.

Initiatiefnemer van Bounz is Wolther Kooistra, fysiotherapeut en voorzitter van turnvereniging Turning Spirit. Vijf jaar geleden zag hij het fenomeen in een filmpje op YouTube. Hij denkt de link gevonden te hebben tussen turnen en spel. 'Kinderen moeten over de kop kunnen, maar de meesten hebben al moeite met een koprol. Kijk naar mijn zoon, die is één met de trampoline.'

Zoontje Max geeft een indrukwekkende demonstratie: lopen over de wand, vier salto's achterover en een flikflak. Na Max volgt een choreografie van twintig kinderen van de turnvereniging. Daarna mogen de grote jongens trampoline-trefbal demonstreren.

Bounz is gehuisvest in het voormalige schoolgebouw van de ALO, de opleiding algemene lichaamsontwikkeling. Het pand stond jaren leeg totdat Kooistra het een nieuwe bestemming gaf. Kooistra en zijn twee compagnons staken 1,5 ton in het project. NOC-NSF legt 90.000 euro bij. In het eerste jaar zijn 35 duizend bezoekers nodig om het verlies minimaal te houden. Veel scholen hebben al interesse getoond.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden