Studievisum voor Mauro? Aan deze eisen moet hij dan voldoen

Het heeft er alle schijn van dat het CDA Mauro in Nederland wil houden middels een studievisum. Dan hoeft hij niet meteen terug naar Angola - wat veel leden van de achterban niet willen, en ook weerstand oproept bij de dissidente fractieleden -, maar kan hij hier een opleiding volgen. Maar aan welke eisen moet Mauro dan voldoen?

Mauro, met op de achtergrond minister Gerd LeersBeeld anp

Eerste eis: Een MVV
Aangezien Mauro nu een MBO3-student is, zal Mauro een verblijfsvergunning moeten aanvragen voor een studie voortgezet- of beroepsonderwijs. Maar om die te moeten aanvragen heeft Mauro een Machtiging tot Voorlopig Verblijf nodig, een MVV. Dat is een visum dat wordt afgegeven voor een verblijf van langer dan drie maanden.

Probleem: in principe moet dit visum in het land van herkomst worden aangevraagd. Angola dus. Er is wel een uitzondering op die regel. Op de site van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) staat te lezen onder het kopje uitzonderingen: 'Er is sprake van heel bijzondere omstandigheden waardoor u niet in staat bent om in uw eigen land een MVV aan te vragen. In de meeste gevallen kunt u alléén een verblijfsvergunning aanvragen als u een MVV hebt.'

Mauro zou, zeker met de steun van minister Leers en Ruud Lubbers, voorzitter van de Stichting voor Vluchteling-Studenten, best eens zo'n uitzonderingsgeval kunnen zijn.

Tweede eis: Een geldig paspoort
Studenten die in Nederland willen komen studeren, hebben een geldig reisdocument nodig, bijvoorbeeld een paspoort. Dat heeft Mauro niet. Wel is het zo dat hij die bij de Angolese ambassade zou kunnen aanvragen. De verwachting is dat hij in Angola gewoon welkom is. De Angolese regering heeft ook al eerder laten weten bijvoorbeeld te willen meewerken aan een zogeheten laissez-passer, een tijdelijk reisdocument.

Derde eis: Een bewustverklaring
Studenten of au pairs die naar Nederland komen, moeten een bewustverklaring ondertekenen. Daarmee onderkent de student de voorwaarden waaraan hij/zij moet voldoen om een tijd in Nederland te mogen verblijven. Met het ondertekenen van deze bewustverklaring zou Mauro echter ook moeten aangeven dat hij 'weet dat hij over een tijdje Nederland weer moet verlaten', zo staat op de site van de IND.

Daar zit dus een behoorlijke adder onder het gras, want Mauro wil Nederland helemaal niet uit. Met het aanvragen van een studievisum tekent Mauro dus ook voor zijn eigen vertrek.

Vierde eis: gezondheidsonderzoek
Alle vreemdelingen die naar Nederland komen voor meer dan drie maanden moeten een tuberculose-onderzoek ondergaan. Aangezien Mauro al geruime tijd in Nederland woont, moet dat geen probleem opleveren.

Vijfde eis: openbare orde
Als buitenlanders in Nederland willen studeren, mogen ze geen gevaar vormen voor de openbare orde. Ook deze eis zal weinig problemen opleveren, gezien het feit dat hij hier al zo lang woont, en inmiddels alles wel over Mauro bekend is.

Zesde eis: geld
Buitenlandse studenten moeten kunnen aantonen over voldoende geld te beschikken om de studie hier af te ronden. Voor Mauro gaat het om een bedrag van € 653,62 per maand dat hij hier wil studeren, exclusief les- of collegegeld. Ook dit lijkt geen probleem. Ruud Lubbers zou een geldschieter hebben gevonden die Mauro's studie wil betalen.

Zevende eis: dagopleiding
De studie die Mauro zou gaan volgen, moet een voltijd dagopleiding zijn. Mauro volgt nu een ICT-opleiding op MBO-3 niveau. Dat is inderdaad een voltijdsopleiding.

Achtste eis: Opleiding in Nederland
Hier wordt het lastig. De eis, zoals die wordt geformuleerd op de site van de IND, luidt: 'Nederland is voor uw opleiding het meest aangewezen land. U komt in ieder geval niet in aanmerking als de opleiding of een vergelijkbare opleiding bestaat in het land van herkomst.'

Nederland staat natuurlijk niet direct bekend als het Silicon Valley van de EU. En uiteraard zijn ook in India en de Verenigde Staten de it-opleidingen talrijker. Nu is de zin ook zo te lezen dat het niet om de opleiding an sich gaat, maar om de combinatie van persoon en opleiding. Dan zou Mauro natuurlijk wel kunnen proberen aan te tonen dat Nederland het meest aangewezen land is voor zijn opleiding.

Angola lijkt dat in elk geval niet, de dienstensector is daar zeer klein. 85 procent van de Angolezen verdient zijn brood in de landbouw.

Negende eis: eigen land
De opleiding, die een vreemdeling in Nederland komt volgen, moet 'een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling' van het land van herkomst. Zie de eis hierboven: slechts 15 procent van de Angolezen is werkzaam is de industrie- en dienstensector, dus daar kan een ict'er wel degelijk een positieve bijdrage leveren.

Tiende eis: Opleidingssoort
En de laatste eis: de opleiding die Mauro zou gaan volgen, moet een opleiding zijn 'in de zin van de Wet op het voortgezet onderwijs of de Wet educatie- en beroepsonderwijs'.

Als Mauro zijn opleiding gewoon volgt bij een ROC of een andere erkende onderwijsinstelling, vormt ook deze eis geen onoverkomelijke problemen.

De eisen die in dit artikel zijn geformuleerd, zijn afkomstig van de site van de IND.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden