Studieschuld nekt honderden Arubanen

Vele honderden Arubanen kampen met onmiddellijke financiële problemen doordat zij hun Nederlandse studieschuld niet kunnen terugbetalen. Dit is het gevolg van de sterke waardestijging van de euro ten opzichte van de Arubaanse munt, de florin, die is gekoppeld aan de dollar....

Van onze medewerker Jean Mentens

Elke week legt een deurwaarder op Aruba in opdracht van de Informatie Beheer Groep (IBG) 20 tot 25 keer beslag op het hebben en houden van Arubanen die met de terugbetaling van hun studieschuld in gebreke blijven.

Het gaat vaak om mensen die hun opleiding niet hebben gehaald, dus niet kunnen rekenen op kwijtschelding van de prestatiebeurs. Zij moeten het volle pond terugbetalen. Jaarlijks vertrekken ongeveer driehonderd Arubaanse jongeren naar Nederland om hier een studie te volgen.

In 2001 kostte een euro nog 1,60 Arubaanse florin. De koers is inmiddels gestegen tot 2,75 florin. In sommige gevallen is de schuld met een normale carrière op Aruba al bijna niet meer terug te betalen.

Fractieleider Mike Eman van de AVP vraagt Plasterk om mee te denken over een oplossing voor er in augustus weer een lichting Arubaanse studenten vertrekt naar Nederland voor verdere studie. Die komen onvermijdelijk in de knel als er niet een vaste voordelige koers wordt bepaald waaraan ze hun studielening aan de Informatie Beheersgroep kunnen terugbetalen.

Enan schrijft in zijn brief dat de studieschulden niet alleen een grote last zijn voor de studenten, maar ook voor het eiland. Afgestudeerden zijn nu welhaast gedwongen in Nederland een baan te zoeken. Enan wil juist het terugkeren van hoog opgeleide Arubanen naar het eiland stimuleren, in het belang van de plaatselijke economie.

Een woordvoerder van minister Plasterk laat weten dat er een terugbetaalregeling bestaat op basis van draagkracht, en dat de minister zal bekijken of de specifieke situatie van Aruba afwijkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden