Studies met numerus fixus zeer populair: twee keer zo veel aanmeldingen als plekken

Tegen de verwachting in hebben scholieren zich dit jaar massaal ingeschreven voor numerus fixus-opleidingen. Het aantal aanmeldingen is twee keer zo hoog als het aantal plekken: in totaal zijn er 46.542 aanmeldingen voor 19.608 plaatsen.

Kaya Bouma
Voor sommige opleidingen loopt het aantal aanmeldingen zelfs tegen het vierdubbele van de capaciteit Beeld anp
Voor sommige opleidingen loopt het aantal aanmeldingen zelfs tegen het vierdubbele van de capaciteitBeeld anp

De inschrijfprocedure voor numerus fixus-studies is dit jaar veranderd. Van een centrale loting via Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), naar een decentrale selectie waarbij elke instelling zelf studenten selecteert. Omdat de deadline dit jaar flink vervroegd is (van 1 mei naar 15 januari), bestond de vrees dat een deel van de studenten de inschrijving zouden missen.

Dat blijkt niet het geval. Voor sommige opleidingen loopt het aantal aanmeldingen zelfs tegen het vierdubbele van de capaciteit.

Twee studies

Het aantal studies met een numerus fixus is het afgelopen jaren gedaald: dit jaar zijn er nog 153 opleidingen waarvoor geselecteerd wordt, komend studiejaar zijn dat er nog 91. In absolute aantallen is het aantal studenten dat zich voor een lotingstudie inschrijft de afgelopen jaren dan ook gedaald. Maar het aantal plekken is harder gedaald dan het aantal inschrijvingen. Dit jaar zijn er voor het eerst in zeker drie jaar tijd dubbel zoveel aanmeldingen als plekken.

Een mogelijke verklaring voor het hoge aantal aanmeldingen is dat studenten zich vanaf dit jaar voor twee studies mogen inschrijven, zegt Rianne Kouwenaar van universiteitenkoepel VSNU. 'Er zijn ongetwijfeld ook studenten die nog twijfelen over een studie, maar zich voor de zekerheid alvast hebben aangemeld omdat de deadline zo vroeg is.'

Veruit de populairste studie is dit jaar International Business Administration (IBA) aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daarvoor meldden 2.299 studenten zich aan voor 575 plekken. Binnen het HBO is de opleiding Fashion & Textile Technologies aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) het populairst: 1.290 aanmeldingen voor 410 plekken.

'Het is mooi nieuws dat zoveel scholieren zich op tijd hebben aangemeld', zegt Desley van der Zande van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). 'Maar het zou wel goed zijn als opleidingen nog eens kritisch kijken of het aantal plekken dat ze aanbieden niet omhoog kan. In sommige gevallen liggen de maximumaantallen al jaren vast, waardoor studenten misgrijpen.'

De komende tijd maken opleidingen hun selectie. 15 april horen de studenten in spe of ze geplaatst zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden