Leenstelsel studenten

Studieleenstelsel wankelt, nu ook Klaver er klaar mee is: ‘Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’

In navolging van het Tweede Kamerlid Zihni Özdil trekt ook GroenLinks-leider Jesse Klaver zijn handen af van het leenstelsel voor studenten. Hij zegt het met Özdil eens te zijn ‘dat het plan niet goed werkt’. Voor de zomer komt de partij met alternatieven. Daarmee brokkelt de politieke steun voor het leenstelsel weer iets verder af.

Fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks. Beeld ANP - Lex van Lieshout

Özdil gooide in het weekend in een interview met dagblad Trouw de kont tegen de krib. Hij vindt dat het leenstelsel niet langer past bij GroenLinks, omdat voor jongeren uit minder welvarende gezinnen te lastig is geworden om te studeren. Van de beloofde voordelen van het leenstelsel komt in zijn ogen te weinig terecht.

Daarmee raakt hij binnen zijn partij aan een gevoelig debat. Partijleider Klaver stond 2014 als gewoon Kamerlid nog aan de basis van de steun van GroenLinks van het plan. Veel van de voorwaarden zijn door Klaver zelf vastgelegd in onderhandelingen met de VVD.

Leenangst

Klaver toont zich nu echter vastberaden om Özdils verzet niet te laten uitdraaien op een interne clash. Ook hij vindt dat het huidige stelsel niet functioneert. ‘Eerlijke politiek verlangt dat als een plan niet goed werkt, dat je daarvoor uitkomt’, schrijft hij maandag in een bericht aan de leden. ‘Het is duidelijk dat het kabinet de beloftes over kwaliteit en toegankelijkheid die gedaan zijn aan studenten, niet waarmaakt. Het is duidelijk dat er problemen zijn met de doorstroming, leenangst en toename van stress. Het is duidelijk is dat dit stelsel niet goed werkt. Daarom is het tijd om te zeggen: dit moet anders, we gaan nadenken over een beter stelsel.’

Hij verwijst naar het GroenLinks-congres van februari, toen kritische leden ook al om een koerswijziging vroegen. Naar aanleiding daarvan studeert de partij al op alternatieven. Die worden voor de zomer verwacht. Het uitgangspunt is helder, aldus Klaver: ‘Het moet eerlijker. We moeten echt wat veranderen, zodat alle bevlogen jongeren hun hart kunnen volgen en niet bang zijn om te gaan studeren.’

Met deze koerswijziging van GroenLinks kan het leenstelsel rekenen op weer wat minder politieke steun. De regeringspartijen CDA en ChristenUnie waren altijd al tegen, maar legden zich in de kabinetsformatie op verzoek van VVD en D66 neer bij de huidige status quo. In de oppositie is nu alleen de PvdA nog voor. Samen hebben VVD, D66 en PvdA bij lange na geen meerderheid en daarin lijkt geen verandering te komen bij de volgende verkiezingen. Ook een nieuwe partij als Forum voor Democratie is tegen het huidige stelsel en voor herinvoering van de basisbeurs. De kans is groot dat het stelsel onderwerp van discussie wordt in de volgende kabinetsformatie. 

Steun leenstelsel studenten brokkelt steeds verder af

Het politieke draagvlak onder het leenstelsel voor studenten brokkelt steeds verder af. Alleen VVD en D66 staan nog ronduit achter het stelsel waarmee studenten sinds 2015 geen gratis basisbeurs meer krijgen, maar hun maandelijkse overheidstoelage moeten lenen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden