Studiehuis gaat ouders gemiddeld 830 gulden kosten

De invoering van de tweede fase in het voortgezet onderwijs (het zogenoemde studiehuis) heeft vérgaande financiële consequenties voor de ouders van schoolgaande kinderen....

Dat blijkt uit een onderzoek dat op last van de Groningse wethouder H. Pijlman van onderwijs is uitgevoerd bij zeven scholen in zijn gemeente. Zij moeten de ouders van leerlingen in de bovenbouw gemiddeld 419 gulden meer in rekening brengen dan vorig jaar. Deze kostenstijging van ruim 100 procent is ten dele structureel.

In het studiehuis staan meer vakken op het programma dan op de middelbare school 'oude stijl', en daarvoor moeten dus meer leermiddelen worden aangeschaft. Pijlman meent dat de gevolgen daarvan in Groningen niet anders zullen zijn dan in de rest van het land.

Hij dringt daarom aan op een 'nationaal debat' over de gevolgen van de onderwijsvernieuwing voor de middeninkomens. Gezinnen met een belastbaar jaarinkomen tot 52.023 gulden ontvangen een volledige compensatie voor de studiekosten. Wie meer verdient, krijgt echter maar een gedeeltelijke tegemoetkoming. In combinatie met het schoolgeld (1775 gulden) kan de studielast per kind oplopen tot ruim 2600 gulden per jaar. Pijlman vreest dat veel huishoudens die last niet kunnen dragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.