Studiebeurs

'Rechten is een dure studie', zeggen Ilse de Kruijf en Alicia Schalkwijk. 'Dachten we met 150 euro aan boeken in het eerste blok klaar te zijn, moesten we voor de volgende vakken w zo'n bedrag op tafel leggen voor wetboeken, arresten en ander studiemateriaal', verzuchten de twee eerstejaars....

En dan maar hopen dat er geen ingrijpende wetswijzigingen worden doorgevoerd, die kun kostbare naslagwerken waardeloos maken.

Ze zijn dan ook blij met de Juridische Studentenvereniging te Utrecht, de JSVU aan de Voorstraat. Voor 13 euro word je lid, en vervolgens stapelen de financi voordelen zich op.

Niet alleen koop je er studieboeken met 10 procent korting, ook kun je er oefententamens aanschaffen voor 70 eurocent, of een samenvatting van een studieboek kopen.

Vooral zo'n oefententamen blijkt de kans op slagen behoorlijk te vergroten, wat weer aantikt, met een tempobeurs. En:

'Als je zelf een goede samenvatting maakt, kun je die aan hun verkopen.' Ze betalen per A4'tje, dus al te bondig moet het ook niet zijn.

'We beoordelen de aangeboden uittreksels wel op kwaliteit, voordat we ervoor gaan betalen', waarschuwt bestuurslid en rechtenstudent Bram Braat van de JSVU. 'We kijken of er geen onzin in staat en onze leden er wat aan hebben.'

De JSVU heeft 3500 leden, zowat alle rechtenstudenten in de stad. 'Ons doel is zo veel mogelijk te doen voor de Utrechtse rechtenstudent, met scherpe prijzen voor boeken en collegedictaten, en andere extra service.'En we hebben mazzel met onze eigen winkel zo midden in het centrum.'

Met het afnemende budget van de student wordt ook de noodzaak van de JSVU, die sinds 1968 bestaat, steeds groter. 'Nu gaat voor veel studenten de ziektekostenverzekering weer omhoog. Dan is het prettig als er nog iets is dat goedkoper kan.'

En dan zijn er nog de feesten en het studiekamp, de bedrijvendagen en de symposia.

De JSVU is meer een serieuze balie dan een naar bier ruikende bar, maar de twee calculerende studentes komen er liever dan in de gezelligheidsverenigingen. Beiden wonen nog thuis, dus van die luttele 70 euro studiebeurs voor thuiswonenden hoeven ze het ook niet te hebben.

De studentes zien hun oudklasgenoten met andere studierichtingen schrikken, als ze vertellen hoeveel zij kwijt zijn aan boeken. Studies als communicatiewetenschappen zijn volgens hen veel goedkoper. Met het collegegeld en voor uitwonenden ook nog een hoge kamerhuur is het nauwelijks op te brengen.

'Mijn moeder betaalt gelukkig mijn boeken', zegt Ilse de Kruijf.

'Van de meeste studenten bekostigen de ouders het studiemateriaal. Die willen tenslotte dat wij studeren', vult Alicia Schalkwijk aan.

Maar wals vader en moeder het zelf niet zo breed hebben?

'Er zitten in ons jaar niet heel veel mensen met arme ouders', moeten Ilse en Alicia toegeven.

Zij studeren tenslotte rechten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden