'Studiebeursplan haaks op regeerakkoord'

De PvdA vindt de studiefinancieringsplannen van VVD-minister Hermans in strijd met het regeerakkoord. Hermans wil de lagere inkomensgroepen minder laten profiteren van de verruiming van de studiekostenvergoeding dan de hogere inkomensgroepen....

In het regeerakkoord spraken de partijen af dat het recht op vergoeding van studiekosten zou worden verruimd. Tot nu toe hadden alleen ouders met een belastbaar inkomen onder de 40 duizend gulden recht op studiekostenvergoeding. Hermans verhoogt de grens naar 52 duizend gulden. Het bedrag voor tegemoetkoming in de studiekosten voor middelbare scholieren verhoogt hij van 800 tot 970 gulden.

Volgens PvdA-Kamerlid Rehwinkel is het voordeel voor ouders met een inkomen onder de 40 duizend gulden jaarlijks ongeveer 150 gulden, terwijl dat voor ouders met inkomens tussen de 40 duizend en 52 duizend gulden per leerling 950 tot 1450 gulden (in het mbo) is. 'Dat verschil is wel erg groot, dit geeft een scheef inkomensplaatje', vindt Rehwinkel.

De PvdA heeft vooral moeite met het grote verschil omdat de vergoeding van de studiekosten niet alle kosten dekt. 'Het zou gemiddeld kostendekkend zijn, maar voor havo en vwo blijkt het onvoldoende te zijn. Bovendien zullen de kosten de komende jaren toenemen omdat nieuwe boeken en materiaal aangeschaft moeten worden voor de tweede fase in het voortgezet onderwijs.'

De VVD vindt dat Hermans zich met zijn voorstellen wel aan het regeerakoord houdt. D66-Kamerlid Lambrechts vindt juist dat de inkomensgroep boven de 52 duizend gulden per jaar er nu relatief veel op achteruitgaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden