Studie tandheelkunde lucratiefst, archeoloog blijft langst werkloos

Tandheelkunde is de lucratiefste studie om een baan te vinden met een hoog salaris. Archeologen blijven het langst werkloos. Afgestudeerden in kunst- en cultuurstudies lopen het meeste risico op een 'crepeersalaris', in een baan met een bruto-inkomen van nog geen 900 euro per maand. '15 procent overkomt dit', zegt Frank Steenkamp van de Keuzegids 2017 die woensdag verschijnt.

Peter de Waard
null Beeld anp
Beeld anp

Voor het eerst is in deze Keuzegids een zogenoemde crepeerindex opgenomen van academische studies met de grootste kans op armoede. Na kunst- en cultuurstudies volgen culturele antropologie, internationaal recht en aardwetenschappen en milieukunde. 'Je verwacht na je studie straks interessant en behoorlijk betaald werk te vinden. Maar in magere tijden kan dat tegenvallen. Tussen 2012 en 2014 was bijna 10 procent werkloos. Een even groot aantal bleef hangen in een crepeersituatie, slecht betaald freelance werk of een werkervaringsplaats tegen een hongerloontje', aldus Steenkamp. Dat overkwam niet alleen de usual suspects zoals kunstwetenschappers of archeologen, maar ook journalisten, politicologen en designers.

Tekst gaat verder onder grafiek

Op dit moment is sprake van een tweedeling. Bètastudenten (ict'ers, technici, economen, fysici en chemici) vinden op 3 procent na gemakkelijk een baan, die met 3.000 euro per maand ook goed wordt betaald. De alfa's en gamma's (psychologen, criminologen, taalwetenschappers en biologen) blijven daar ver op achter. Zij halen amper 2.000 euro per maand. Steenkamp zegt dat het in 2021, wanneer de komende academici van de universiteit afkomen, anders kan zijn, maar 'studeer gewoon wat je leuk vindt' zou een naïeve reactie kunnen zijn.

De beste universiteit om aan te studeren is volgens de Keuzegids die van Wageningen met twaalf 'topopleidingen'. De twee slechtste zijn die in Amsterdam: de UvA en de VU. Delft is de twee na slechtste.

Dat de UvA en Delft het op internationale ranglijsten wel goed doen, hangt samen met de wetenschappelijke waarde, niet met onderwijskwaliteit, aldus de gids.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden