Studie psychologie aan Open Universiteit voldoet niet

Geen stage, geen wisselwerking tussen onderwijs en onderzoek, in sommige afstudeerscripties geen wetenschappelijk kritische benadering. De visitatiecommissie psychologie, die de kwaliteit onderzocht van de negen Nederlandse en drie Belgische faculteiten, spreekt in haar donderdag verschenen rapport een buitengewoon hard oordeel uit over de Open Universiteit....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Eigenlijk vinden de kwaliteitscontroleurs het jammer dat zij zich zo negatief moeten uitlaten over de Open Unversiteit. Want de kwaliteit van studiemateriaal en tentamens is uitstekend. Deze worden daarom zelfs aan andere universiteiten aanbevolen. En natuurlijk heeft de Open Universiteit, als 'afstandsonderwijs' met alleen schriftelijke cursussen, een speciale functie. Toch is het totaalprogramma te mager, vindt de visitatiecommissie. Wel verwacht zij dat verbeteringen de studie op het niveau van de andere universiteiten kan tillen.

In het algemeen is de visitatiecommissie tevreden over het niveau van de psychologie-faculteiten. Vooral Nijmegen en de Universiteit van Amsterdam worden geprezen voor het hoge niveau. Nijmegen heeft daar bovenop nog als voordeel dat de begeleiding van studenten goed is. In Amsterdam doen de studenten er te lang over (zes jaar) en schiet de begeleiding in het eerste jaar tekort.

De kwaliteit van Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg balanceert op de rand van het aanvaardbare. Een deel van de afstudeerscripties , was duidelijk beneden de maat voor een wetenschappelijke opleiding. Om een einde te maken aan de sterk wisselende kwaliteit, zouden er betere richtlijnen voor de scriptie moeten komen.

Psychologie is een populaire studie. In vier jaar tijd is het aantal studenten gestegen van 7900 tot 9600. En het aantal eerstejaars blijft stijgen. De gevolgen zijn op de universiteiten duidelijk merkbaar. In Groningen en Nijmegen wordt geklaagd over overvolle collegezalen. In Leiden zijn te weinig werkgroep- en praticumlokalen. In Utrecht kan het laboratorium de stroom niet aan. Op de Universiteit van Amsterdam levert de organisatie van de massale tentamens problemen op.

Die toestroom van studenten betekent ook dringen op de arbeidsmarkt. Voor klinisch psychologen is de werkgelegenheid al jaren slecht. Organisatie-psychologen kwamen de afgelopen jaren redelijk aan de slag, maar nu hun aantal snel stijgt, loopt de laatste tijd ook daar het werkloosheidspercentage op. De visitatiecommissie laat zich niet uit over die ontwikkeling. Het Nederlands Instituut van Psychologen wel. In een artikel in het blad de Psycholoog vragen de auteurs zich af of jongeren bij keuze voor psychologie wel weten hoe beroerd hun toekomstperspectief is.

De visitatiecommissie vindt dat er veel te veel gespecialiseerde afstudeerrichtingen bestaan. In plaats van achttien keuzemogelijkheden, is in haar ogen vier meer dan genoeg. Zulke brede opleidingen maken afgestudeerden veel flexibeler inzetbaar op de arbeidsmarkt dan de smalle afstudeerrichtingen die nu bestaan. De vier richtingen die de commissie voorstelt zijn: gezondheid en ziekte, ontwikkeling en onderwijs, arbeid en organisatie, en tenslotte theoretisch/methodologisch.

Studenten die psychologie gaan studeren, moeten volgens de commissie een heel duidelijke keuze maken voor het soort opleiding dat zij willen. Groningen, Nijmegen en de Universiteit van Amsterdam mikken heel duidelijk op de wetenschap, terwijl de Vrije Universiteit veel meer praktisch ingestelde mensen aflevert. De andere faculteiten profileren zich minder duidelijk.

Veel studenten vinden de studie in het eerste jaar te makkelijk. De commissie is het daar niet mee eens, maar vindt wel dat de propaedeuse in één jaar mogelijk moet zijn. Slechts een kwart van de studenten lukt dat nu. Het tempo verschilt sterk per universiteit. In Nijmegen haalt bijna de helft het eerste jaar in één keer, in Amsterdam maar 14 procent. Vier jaar voor de hele studie vindt de commissie aan de korte kant. Vijf, zoals in België, zou meer voor de hand liggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.