Studie Nutricia naar omstreden eiwit leidt tot consumentenacties

De Dierenbescherming, de Alternatieve Konsumentenbond en Natuur en Milieu hebben dinsdag consumentenacties aangekondigd tegen het voedingsmiddelenconcern Nutricia. De aanleiding is het besluit van Nutricia om onderzoek te verrichten aan het eiwit lactoferrine uit koeiemelk....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De acties beginnen met een voorlichtingscampagne, 'waarin de relaties tussen Nutricia en genetische manipulatie duidelijk gemaakt worden'. Later dit voorjaar wordt een tijdelijke 'consumptiepauze' voor Nutriciaprodukten afgekondigd. Zonodig worden daarna zwaardere middelen ingezet.

De drie organisaties beschuldigen Nutricia van woordbreuk, omdat het concern in 1994 beloofd zou hebben de banden met het bedrijf Pharming te verbreken. Nutricia is verontwaardigd over de oproep. Het bedrijf zegt zich te houden aan alle in 1994 gemaakte afspraken.

Pharming is het bedrijf dat bij de stier Herman een humaan gen heeft ingebouwd. Dochters van Herman produceren daardoor sinds vorige week melk met het menselijk eiwit lactoferrine. Dit eiwit is een natuurlijk antibioticum dat onder meer in moedermelk voorkomt. Het kan worden gebruikt voor patiënten met immuniteitsstoornissen, zoals aids- en kankerpatiënten en te vroeg geboren kindjes.

Vorige week werd ook bekend dat Nutricia zogeheten pré-klinische tests gaat doen om de kwaliteit van het lactoferrine van Pharming vast te stellen. Pas in een later stadium beslist Nutricia of het eiwit bruikbaar is in klinische voeding.

Deze nieuwe samenwerking is volgens de Dierenbescherming in strijd met de afspraken die in 1994 met Nutricia zijn gemaakt. De Dierenbescherming is fel tegenstandster van genetische manipulatie van dieren en voerde actie toen Pharming (dat toen nog Gene Pharming heette) in 1994 met Nutricia een joint venture oprichtte voor de produktie van lactoferrine uit koemelk.

Onder druk van de drie organisaties, die met consumentenacties dreigden, besloot Nutricia die joint venture op te schorten tot er een nieuwe ethische toetsing van het experiment met stier Herman zou hebben plaatsgevonden. Nutricia schendt die afspraak nu door toch weer met Pharming in zee te gaan, aldus de Dierenbescherming.

Nutricia ontkent dit met nadruk. De afspraak uit 1994 behelsde het opschorten van de produktie van lactoferrine. Nu is alleen laboratoriumonderzoek aan de orde, aldus woordvoerder J. Franse van Nutricia. De opschorting van de produktiesamenwerking met Pharming is nog steeds van kracht.

Nutricia zegt ook de belofte uit 1994 te zijn nagekomen dat het onderzoek zou doen naar de ontwikkeling van humaan lactoferrine uit schimmels. Die is sinds kort beschikbaar. Er is overleg met een Nederlandse onderneming over de produktie van deze lactoferrine.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden