Studie nodig naar effect Seroxat

Alasam S., verdacht van de moorden op zijn vriendin Renske Hekman en politieagent Dick Haveman in het Groningse Baflo, handelde mogelijk onder invloed van het medicijn Seroxat. Het Openbaar Ministerie dringt aan op een onafhankelijke studie naar dit omstreden middel tegen depressies.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ANA VAN ES

GRONINGEN - Agressie zeldzame bijwerking van aantal antidepressiva

Seroxat kwam in Nederland in opspraak door de zogenaamde bijlmoorden in Badhoevedorp. Oud-stewardess Elzelien K. vermoordde in 2008 haar man en dochter, schijnbaar zonder aanleiding. Zij was depressief en kort daarvoor begon zij met het slikken van een hoge dosis Seroxat. Na het raadplegen van zeven deskundigen oordeelde het gerechtshof Amsterdam vorig jaar dat K. zichzelf niet geheel kan vrijpleiten met een beroep op de bijwerkingen van dit medicijn. Wel werkte het slikken van Seroxat ontremmend en speelde dit bij de moorden 'een zekere rol'. Mede daarom is K. volgens de rechters sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Zij werd veroordeeld tot zeven jaar cel, vier jaar minder dan het OM had geëist. 'Prozac killings' noemt men in de Verenigde Staten moorden die zouden zijn gepleegd onder invloed van antidepressiva die ervoor zorgen dat hersenen de stof serotonine minder goed opnemen. Alle medicijnen die op deze manier werken - waaronder Prozac en Seroxat - hebben agressief gedrag als zeldzame bijwerking.

Na zijn aanhouding voor de dubbele moord in april 2011 in Baflo, ontdekte een justitie-arts sporen van Seroxat in het bloed van Alasam S. Hij slikte dit medicijn op doktersrecept. Een zeldzame bijwerking van Seroxat is agressief gedrag. Of dit zo ver gaat dat het kan leiden tot het plegen van een moord, is onder deskundigen zeer controversieel.

Als de rechter uiteindelijk bewezen acht dat S. zijn daden pleegde als gevolg van het slikken van Seroxat, zou dat het einde betekenen van de strafzaak tegen hem. S. wordt in dat geval ontslagen van rechtsvervolging en komt op vrije voeten.

'Hij kan dan niet meer strafrechtelijk worden veroordeeld', zegt een woordvoerder van het OM. In 2011 verklaarde het gerechtshof Amsterdam een verdachte van moord sterk verminderd toerekeningsvatbaar, mede omdat zij Seroxat gebruikte.

Het proces in de zaak-Baflo, dat vermoedelijk deze zomer begint, zal voor een groot deel draaien om de strijd tussen deskundigen die lijnrecht tegenover elkaar staan als het gaat om de vraag of Seroxat kan leiden tot moorddadig gedrag.

'De benoeming van deskundigen is zeer belangrijk in deze zaak', zei de officier van justitie dinsdag tegen de rechtbank in Groningen. Hij pleit voor onderzoek naar de effecten van dit medicijn op het gedrag, 'als objectief naslagwerk voor rechters'.

De officier van justitie acht de kans verwaarloosbaar dat S. als gevolg van de bijwerkingen van Seroxat tot zijn daden is gekomen. De concentratie van het medicijn in zijn bloed is volgens het OM 'niet zo hoog dat het tot psychoses leidt'. De advocaat van S., Mathieu van der Linde, ziet dat heel anders. 'Agressieve uitbarstingen treden bij Seroxat op na schommelingen in de dosis. Bij mijn cliënt was daar sprake van.'

S. kampte ten tijden van de moorden in Baflo al jaren met psychische problemen. Hij werd behandeld voor een posttraumatische stressstoornis (ptss), die soms gepaard ging met psychoses. Ten tijde van zijn aanhouding slikte hij behalve Seroxat vrijwel zeker geen andere medicijnen, zegt zijn advocaat. Het middel tegen depressies wordt soms ook gebruikt voor de behandeling van ptss.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden