Volkskrant AvondZondag 16 september

Studie Nederlands is alleen in het buitenland populair | Van Europa tot in Azië, iedereen luisterde naar Anneke Grönloh (1942 – 2018)

Goedenavond. Wereldwijd doen er zo’n 14 duizend mensen een studie Nederlands, tegenover 700 bachelorstudenten hier. Hoe komt dat? Verder in de Volkskrant Avond: Keniaan Eliud Kipchoge heeft het wereldrecord op de marathon verbroken. Hij rende 42.195 meter in 2 uur, 1 minuut en 39 seconden.

Redactie
Anneke Grönloh tijdens een optreden in 1992. Beeld ANP
Anneke Grönloh tijdens een optreden in 1992.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Studie Nederlands is alleen in het buitenland populair
Een studie Nederlands is in het buitenland vele malen populairder dan in Nederland zelf. De bachelorstudie trok hier vorig jaar ruim 700 studenten, verspreid over meerdere universiteiten. Over de grens volgen naar schatting 14 duizend studenten een opleiding Nederlands aan de universiteit.

Van Europa tot in Azië: iedereen luisterde naar popidool Anneke Grönloh (1942-2018)
Anneke Grönloh is op 76-jarige leeftijd overleden. De in een jappenkamp geboren zangeres, bekend van grote hits als Brandend Zand, Paradiso en Soerabaja, had succes van Europa tot in Azië.

Verbluffend wereldrecord marathon voor Keniaanse superatleet Eliud Kipchoge: 2.01.39
De Keniaan Eliud Kipchoge heeft zondagochtend in Berlijn het wereldrecord op de marathon verbeterd met 78 seconden. Het is de grootste verbetering in ruim een halve eeuw.

Eliud Kipchoge komt over de finish in Berlijn in een wereldrecordtijd. Beeld AP
Eliud Kipchoge komt over de finish in Berlijn in een wereldrecordtijd.Beeld AP

Tyfoon Mangkhut kost mogelijk 100 mensen het leven op Filipijnen
Tyfoon Mankhut heeft zondag het Chinese vasteland bereikt, na eerder op de Filipijnen te hebben huisgehouden. Zeker 64 en mogelijk meer dan 100 mensen verloren daar het leven. In Hongkong zijn twee mensen omgekomen.

Video van de dag

Geel leert ons hoe mode tot stand komt
Van citroenprintjes tot de inmiddels klassieke regenjas: dit seizoen is alles ineens geel. Lekker fris, vrolijk zonder hysterisch te worden en een kleur waarmee je zegt: hier ben ik. Maar wie bepaalt eigenlijk dat geel ineens bon ton is?

Vanavond op tv

Vandaag begint de reisserie Tokidoki (NPO 2, 20.15) waarin Paulien Cornelisse aan de hand van haar favoriete Japanse woorden door het land reist. Deze week: yugen, je één voelen met de natuur. En een nieuw seizoen van Zondag met Lubach (NPO 3, 22.10 uur) gaat van start. ‘Studio Sport, maar dan zonder sport en met satire’, aldus Arjen Lubach zelf. Meer tv-tips vind je hier.

Morgen in de krant

‘Ik wil niet meemaken dat we straks voor het derde jaar op rij een Troonrede te horen krijgen met een invoelende alinea over Groningen’
De Groningse commissaris van de koning René Paas zit niet te wachten op opnieuw een Troonrede met zalvende woorden over het bevingsleed in zijn provincie. ‘Als problemen vervolgens niet worden opgelost, voedt dat enkel het cynisme.’

Als iedereen present is, hebben de tweedejaars Nederlands met zijn zessen college
De animo om Nederlands te gaan studeren neemt steeds verder af. Universiteiten, docenten en studenten maken zich zorgen. Al is er ook een lichtpuntje: ‘Als ik later een baan zoek, heb ik alleen concurrentie van deze vier.’

Tweedejaars studenten Nederlands van de Vrije Universiteit in Amsterdam krijgen college van hoogleraar Johan Koppenol. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Tweedejaars studenten Nederlands van de Vrije Universiteit in Amsterdam krijgen college van hoogleraar Johan Koppenol.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Roest cruciaal onderdeel supersnelle én stabielere computer van de toekomst
Natuurkundigen onthullen een nieuwe toepassing voor een oud materiaal. Volgens hen opent roest de deur naar supersnelle computers en stabielere harde schijven.

Duitse schlagerkoningin Helene Fischer laat ook Nederlandse fans ademloos
Het Duitse schlagerfenomeen Helene Fischer trad zaterdag op in een uitverkocht Gelredome in Arnhem. Een blikkerig afgesteld bandgeluid, maar ook visueel spektakel, goede zang en zelfs wat maatschappelijk engagement.

Helene Fischer in het Gelredome in Arnhem. Beeld Arie Kievit
Helene Fischer in het Gelredome in Arnhem.Beeld Arie Kievit

De Vloer Op is acteren zonder vangnet: Peter de Baan onthult het geheim van een goede geïmproviseerde scène
Het succesvolle improvisatieprogramma De Vloer Op gaat terug naar zijn roots: het theater. Voor het zover is onthult regisseur Peter de Baan aan de Volkskrant wat het geheim is van een goed geïmproviseerde scène.

Aaf Brandt Corstius: Ik hoop dat boeddhisten zich massaal tegen de dalai lama keren
Aaf Brandt Corstius vindt het crimineel dat de dalai lama al een kwart eeuw weet van seksueel misbruik, maar er al die tijd niets aan heeft gedaan. 'Hij mag dan een wijs gezichtje hebben en altijd gekleed zijn in een rood gewaad, en iemands reïncarnatie zijn, en Erica Terpstra tot zijn beste vrienden rekenen: dat maakt hem nog niet verlicht.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden