'Studie na ramp moet sneller'

Gezondheidsonderzoeken zoals gehouden na de Bijlmerramp en de vuurwerkramp in Enschede moeten voortaan zes uur na de ramp beginnen. Dit is het uitgangspunt van het Centrum voor gezondheidsonderzoek van rampen dat vandaag wordt geopend door staatssecretaris Ross-Van Dorp van Volksgezondheid....

'Hang me niet op aan precies zes uur', zegt projectdirecteur Marc Ruijten van het Centrum, dat is ondergebracht bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 'Het uitgangspunt is dat we binnen 24 uur na alarmering een advies hebben over een gezondheidsonderzoek.'

Dergelijke onderzoeken zijn nodig om te bepalen welke zorg de betrokkenen nodig hebben. Een grote ramp kan jarenlang lichamelijke klachten en psychosociale gevolgen hebben, maar nazorg kan veel problemen verminderen, aldus Ruijten.

De komst van het Centrum voor Gezondheidsonderzoek bij Rampen is een gevolg van de parlementaire enquête Vliegramp Bijlmermeer. De enquêtecommisie had kritiek op de weifelende houding van de overheid. Pas in 1998 werd een gezondheidsonderzoek ingesteld, nadat er onder de bevolking in de Bijlmermeer onrust was ontstaan. Bij de vuurwerkramp in Enschede in 2000 ging het sneller, maar het moet nog beter.

Het nieuwe centrum moet organiseren dat er binnen 24 uur een advies ligt.

Centraal staat een commissie van externe deskundigen die in de uren na het alarmtelefoontje bij elkaar moet komen. Er is een kern van zes à acht leden - psychologen, medici, epidemiologen, toxicologen - die wordt aangevuld, afhankelijk van de aard van de ramp. Bij een nucleaire incident schuift een stralingsdeskundige aan.

De experts brengen binnen 24 uur een openbaar advies uit aan de bestuurders die de hulpverlening leiden. Die beslissen meteen of het onderzoek wordt gedaan. Het centrum helpt mee met de uitvoering.

Het centrum komt alleen in actie bij grote rampen met gezondheidseffecten voor een grote groep mensen. Ruijten: 'Maar je moet niet alleen denken aan rampen met een duidelijk moment. Soms voltrekt een ramp zich sluipenderwijs, zoals de legionella-uitbraak.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.