Studie mag van PvdA-fractie maximaal zeven jaar duren

De kamerfractie van de PvdA wil studenten zeven jaar de tijd geven om een diploma te halen. Bovendien moet een student een jaar of langer met zijn studie kunnen stoppen zonder dat dit afgaat van zijn studietijd....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Dit schrijft PvdA-kamerlid Van der Ploeg in het schriftelijk commentaar van de PvdA op de prestatiebeurs. Minister Ritzen van Onderwijs wil deze beurs in september 1995 invoeren.

Volgens het wetsvoorstel van Ritzen krijgt elke student een lening in plaats van een studiebeurs. Als de student binnen zes jaar afstudeert, hoeft hij de eerste vier jaar studiefinanciering niet terug te betalen. Als hij daarin niet slaagt, blijft hij achter met een studieschuld van zes jaar.

In het eerste jaar moet elke student bovendien 70 procent (tot 1997 50 procent) van zijn studiepunten halen. Als dit niet lukt, blijft de studielening over het eerste jaar een lening.

Onder het studeren mag een student niet stoppen met zijn studie. Als hij wegens ziekte, reizen of werk een jaar wil stoppen met zijn studie en geen studiefinanciering krijgt, blijft de klok van zijn zes jaar studietijd doorlopen.

De PvdA-fractie meent dat de termijn van zes jaar te kort is om af te studeren. De huidige studiefinanciering bestaat immers uit een periode van vier jaar beurs en drie jaar lenen. Bij de prestatiebeurs is dat één jaar korter.

Ook de normen voor het propaedeuse-jaar moeten soepeler worden, vindt de PvdA. Als een student de 70 procent niet haalt in het eerste jaar maar wel in vier jaar afstudeert, moet de schuld uit het eerste jaar worden kwijtgescholden.

Bovendien moet het mogelijk zijn de klok stop te zetten voor studenten die hun studie onderbreken om werkervaring op te doen, een wereldreis te maken of een kind te krijgen. Zo'n periode zonder studiefinanciering moet niet meer worden meegerekend in de totale studietijd.

Ook de bestuurders van de Landelijke Studenten Vakbond of soortgelijke organisaties moeten een jaar respijt krijgen. Minister Ritzen wil voor hen geen aparte regeling treffen omdat het maar een klein groepje betreft.

De onderwijsspecialisten van de twee andere regeringsfracties, VVD en D66, hebben ook kritiek op het wetsvoorstel van Ritzen. VVD-kamerlid De Vries wil eerst afwachten wat de gevolgen van de tempobeurs zijn, voor ze akkoord gaat met de 70-procentnorm van de propaedeuse. Ze heeft ook problemen met de beperking van de financiële mogelijkheden voor studenten die in het buitenland willen studeren. De Vries is het niet eens met het voorstel van de PvdA om de studietermijn te verlengen naar zeven jaar.

Net als de PvdA vinden VVD en D66 dat studenten zonder nadelige gevolgen hun studie en aanspraak op studiefinanciering tijdelijk moeten kunnen onderbreken. Volgens De Vries is dit slechts een ommissie uit het wetsvoorwerp en zal ook Ritzen met deze wijziging akkoord gaan. D66-kamerlid Bakker zei grote aarzelingen te hebben over het tempo waarin Ritzen de maatregel wil doorvoeren. Hij waarschuwt voor grote problemen in de uitvoering.

De Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten kwam maandag met een alternatieve prestatiebeurs. De universiteiten stellen voor de norm voor het eerste jaar op 25 procent te houden. In ruil daarvoor mag dan al na vijf jaar worden bekeken of de student voldoende studiepunten heeft gehaald voor een beurs of dat hij alles terug moet betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.