Studentenvakbond wil bestuurders aangeven

De landelijke studentenvakbond LSVb heeft studenten donderdag opgeroepen bij de politie aangifte te doen van wetsovertreding door de universiteitsbesturen. Volgens de vakbond zondigen de universiteiten op grote schaal tegen letter en geest van de wet Modernisering universitaire bestuursstructuur (MUB)....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Met de MUB wilde minister Ritzen de universiteiten in staat stellen zichzelf doelmatiger te besturen. Hiertoe verloren de studenten het recht op medebestuur dat zij genoten vanaf de vroege jaren zeventig, toen de universiteitsraden in het leven werden geroepen. Hun inspraakniveau werd teruggebracht tot dat van werknemers in ondernemingsraden.

De LSVb verwijt de universiteiten echter dat ze onvoldoende haast hebben gemaakt met de invoering van de reglementen waarin werkwijze en bestuurlijk gewicht van de nieuwe medezeggenschapsraden zijn vastgelegd. Daarmee handelen ze, aldus de studentenbond, in strijd met artikel VII lid 3 van de MUB. Dat noemt namelijk 19 maart 1998 als datum waarop de implementatie van de wet haar beslag moet hebben gekregen.

Van de door de LSVb geconstateerde wetsovertreding is volgens het ministerie van Onderwijs geen sprake. Vorige week deed het nog een jubelend persbericht uitgaan, waarin werd vastgesteld dat de invoering van de MUB volgens plan verloopt.

Volgens de LSVb is deze voorstelling van zaken verre van accuraat. De modernisering van het universitair bestuur zou met veel ongemakken gepaard zijn gegaan, en studentleden van het merendeel der medezeggenschapsraden zeggen tegenwerking te hebben ondervonden van de colleges van bestuur.

Hun klachten zijn samengebracht in een vuistdik zwartboek dat de LSVb aan de MUB heeft gewijd. Hieruit rijst het beeld op van een constructie waaraan verschillende geledingen met uiteenlopende motieven meewerken. De studenten proberen er nog het beste van te maken, maar stuiten vaak op de preciese interpretatie van de wet door bestuurders, die heimelijk genieten van een versterkte machtspositie.

Aan de Vrije Universiteit in Amsterdam heeft deze belangentegenstelling ertoe geleid dat de studenten naar de rechter zijn gestapt om verruiming van hun medezeggenschap af te dwingen.

Aan de Universiteit Utrecht daarentegen is de invoering van de MUB tamelijk geruisloos verlopen, omdat de oude universiteitsraad al 'MUBse' trekken vertoonde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden