Nieuws Zorg

Studentenstops verpleegkunde worden opgeheven in de hoop meer arbeidskrachten naar de zorg te trekken

De studentenstops op opleidingen verpleegkunde wordt opgeheven vanaf het studiejaar 2019-2020. Dit hebben de hogescholen maandag besloten na een advies van het Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde (LOOV) Voor komend studiejaar geldt nog voor tien van de zeventien hogescholen een numerus fixus op hun hbo-opleiding verpleegkunde, onder meer door het tekort aan stageplekken in met name de ziekenhuizen.

Beeld ANP

De kritiek klonk steeds luider op deze beperking van de instroom van toekomstige verpleegkundigen, terwijl de tekorten aan arbeidskrachten in de zorg steeds verder oplopen. Een numerus fixus zou potentiële studenten kunnen afschrikken, terwijl de zorg staat te springen om verpleegkundigen, zei onder meer de beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden.

‘Na de invoering van de numerus fixus in 2011 vanwege het tekort aan stages hadden we enkele jaren van gecontroleerde groei van studentenaantallen nodig, om de kwaliteit van de opleiding te kunnen waarborgen’, zegt Hans Aerts, voorzitter van het LOOV. ‘Alleen in nauwe samenwerking met de Nederlandse zorginstellingen kunnen we met het opheffen van deze studentenstops voldoende stageplaatsen in het werkveld regelen, en zo de kwaliteit van het onderwijs op peil houden. Op deze manier faciliteren we een maximale toeloop van toekomstige verpleegkundigen, waarnaar zoveel vraag is.’

Uit een rondgang van de Volkskrant eerder deze maand bleek dat er verdeeldheid was onder de hogescholen over de numerus fixus. De Hogeschool van Amsterdam zei hardop dat het een middel was dat potentiële studenten afschrikt. Maar er zijn ook hogescholen die de selectie aan de poort zagen als een adequaat middel om minder gemotiveerde of geschikte studenten buiten de deur te houden.

Stages

De ziekenhuizen zijn blij dat de numerus fixus nu wordt afgeschaft. ‘Wij staan te springen om verpleegkundigen’, zegt de woordvoerder van de Vereniging van Ziekenhuizen. Hij hoopt dat het ministerie nu ook besluit de vergoeding voor het begeleiden van stagiaires in ziekenhuizen te verhogen, zodat de ziekenhuizen de benodigde extra stageplaatsen kunnen leveren. ‘Daar hebben we nog niets over gehoord. Wij hebben dus niet meer stages in de aanbieding als er meer studenten komen. Maar verpleegkundestudenten kunnen natuurlijk ook elders stage lopen, als in de wijkverpleging en in de verpleeghuizen.’

De zeventien hogescholen werken samen met zorginstellingen in de regio, om de tekorten aan stages op te lossen. Daarbij lopen studenten in toenemende mate stage in andere instellingen dan ziekenhuizen, zoals verpleeghuizen, psychiatrie of wijkverpleging. Knelpunt is dat veel verpleegkundestudenten graag in ziekenhuizen stage willen lopen en daar uiteindelijk ook willen werken.

De Beroepsvereniging van Verpleegkundigen en Verzorgenden die eerder scherpe kritiek leverde op de studentenstops, reageert verheugd op het nieuws dat deze worden afgeschaft. ‘Een goede beslissing, we hebben deze professionals in de zorg zo hard nodig. Waarschijnlijk is vanuit de ministeries ergens druk uitgeoefend op de hogescholen’, zegt een woordvoerder. De LOOV ontkent dat er druk uit is geoefend. De woordvoerders van de ministeries van volksgezondheid en onderwijs konden maandag niet reageren op deze uitlating.

Wel sprak minister van Engelshoven (Onderwijs) maandag van 'prachtig nieuws voor een sector waar ze staan te springen om - letterlijk - meer handen aan het bed.' 'Want een tekort aan opleidingsplaatsen is, zeker wanneer er een grote maatschappelijke behoefte is, natuurlijk zeer onwenselijk. Eerder zijn we samen - met het ministerie van VWS - om tafel gaan zitten met de hogescholen en zorgaanbieders en gaan zij nu met elkaar meer stageplaatsen realiseren. Hierdoor kunnen opleidingen meer studenten toelaten. Ik ben blij dat we nu al resultaten zien van het gesprek dat we met de branche hebben gevoerd.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden