Studentensteden nemen maatregelen tegen griep

Studentensteden in Nederland nemen maatregelen om de verspreiding van Mexicaanse griep tijdens de introductieweken te voorkomen. De Utrechtse Introductie Tijd (UIT) voert momenteel intensief overleg met de GG en GD over de ziekte. ‘Er is overleg over een protocol en we laten ons goed informeren’ zegt Malou van Bentum van UIT.

ANP

Vanaf 10 augustus maken ongeveer drieduizend aankomende eerstejaarsstudenten in Utrecht kennis met elkaar, de onderwijsinstellingen, de stad en alles wat met het studentenleven te maken heeft. ‘Alle medewerkers en mensen op EHBO-posten zullen extra alert zijn op griepverschijnselen’, vertelt van Bentum. ‘Tijdens het welkomstwoord zullen we ook aandacht besteden aan de Mexicaanse griep. We vertellen de mensen dat ze zo vaak mogelijk hun handen moeten wassen en bij voorkeur moeten hoesten in de kneep van de elleboog.’

Ook de Universiteit van Amsterdam neemt maatregelen om de verspreiding van de ziekte tijdens de introductieweek (van 24 tot en met 28 augustus) te voorkomen, laat een woordvoerder weten. Er komen bijvoorbeeld meer mogelijkheden om de handen te wassen: bij EHBO-posten komen extra jerrycans met water te staan en er worden desinfectiedoekjes uitgedeeld. Ook in Amsterdam krijgen EHBO-medewerkers krijgen de opdracht alle aankomende studenten die symptomen vertonen, door te sturen naar de huisarts. In het programmaboekje wordt een hoofdstuk gewijd aan de Mexicaanse griep.

De Erasmus Universiteit Rotterdam wijst studenten op de website op de griep. Maar meer dan tips en adviezen en een link naar de GGD zullen de toekomstige studenten niet vinden. ‘Maar als blijkt dat de virusuitbraak over drie weken ernstiger is dan nu, zullen we uiteraard maatregelen nemen’, zo laat een woordvoerder weten. Ook de Universiteit Leiden en de introductieweek voor studenten in Groningen, de KEI-week, hanteren min of meer die werkwijze.

De Tilburgse Introduktie Kommissie (TIK) kreeg maar moeizaam gehoor bij de regionale GGD. De organisatie van de zogenoemde TIK-week ontvangt vanaf 17 augustus tweeduizend studenten en wilde graag weten of maatregelen nodig zijn. De GGD en organisatie hebben sinds dinsdag contact en de studenten krijgen het advies de algemene hygiënemaatregelen te volgen. Vermoedelijk volgende week zijn er landelijke richtlijnen beschikbaar, aldus een woordvoerster van de GGD Hart voor Brabant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden