Studentenprotesten in Birma verlopen

In de Birmese hoofdstad Rangoon hebben studenten woensdag wederom een zitactie gehouden bij de medische faculteit. De politie liet de tweehonderd deelnemers aan de zitactie ongemoeid, maar verhinderde dat nieuwkomers aan de actie konden meedoen....

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM

De strategie van het militaire bewind om zonder bloedvergieten een eind te maken aan de al meer dan een week aanhoudende studentenprotesten lijkt het beoogde effect te sorteren.

Om samenscholingen van studenten te voorkomen hebben de autoriteiten maandag de technische hogeschool van Rangoon en de Yangon-universiteit gesloten. Dinsdag gingen ook de meeste middelbare scholen in de hoofdstad dicht.

Volgens de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch Asia hebben de studentenprotesten zich eind vorige week uitgebreid tot Mandalay. Ook daar zijn de technische hogeschool en de medische faculteit sinds zondag gesloten.

Human Rights Watch meldt de arrestatie van zeker vijfhonderd mensen in Rangoon, onder wie ook tien leden van de Nationale Liga voor Democratie. NLD-leidster Aung San Suu Kyi heeft herhaaldelijk verklaard dat haar oppositiepartij op geen enkele manier betrokken was bij de studentenprotesten, en studentenactivisten hebben gezegd dat hun acties geen politieke bedoelingen hebben.

De studenten voeren actie voor het recht een studentenbond op te richten die kan opkomen voor hun belangen. Ze klagen vooral over het gebrek aan studieboeken en moderne apparatuur. Ze protesteren tegen de voorkeursbehandeling die kinderen van ouders met de juiste politieke connecties ten deel valt en tegen de wijdverbreide corruptie in het onderwijs.

Het afgelopen weekeinde zijn zeker drie buitenlandse journalisten het land uit gezet. Eén van hen is de Nederlandse Minka Nijhuis, die behalve artikelen voor Trouw en NRC Handelsblad ook een boek heeft geschreven over haar verblijf bij Birmese verzetsgroepen: Theehuis in de jungle.

De immigratiefunctionarissen en militairen die haar en een Noorse en Franse journalist aan een verhoor onderwierpen, waren volgens Human Rights Watch kennelijk op zoek naar de verslaggever die vrijdagavond video-opnamen van een demonstratie had gemaakt die later door de Amerikaanse televisiezender CNN zijn uitgezonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.