Studentenonderzoek bevestigt man/vrouw-clichés

Het jaarlijkse Nederlandse studentenonderzoek van het Zweedse adviesbureau Universum bevestigt heel wat man/vrouw-clichés. VKbanen.nl mocht het onderzoek als eerste inkijken.

© thinkstock Beeld
© thinkstock

De favoriete werkgever voor de economische mannelijke student is Google, terwijl dat voor vrouwen L'Oréal is. Het verschil op de mannelijke en de vrouwelijke ranglijsten voor L'Oréal is maar liefst 51 plaatsen. PricewaterhouseCoopers (nr. 19) is net zo aantrekkelijk voor economische mannen als vrouwen.

Vrouwen kiezen vooral voor de zogenaamde fast moving consumer goods, terwijl mannen de banksector prefereren. L'Oréal bijvoorbeeld is de eerste keuze voor vrouwelijke studenten die economie studeren, terwijl hun mannelijke collega's deze werkgever slechts op plaats 52 zetten. Ook is er een verschil van 20 posities voor Nestlé (nr. 15 voor vrouwen en nr. 35 voor mannen), 14 plaatsen voor Procter & Gamble (nr. 11 voor vrouwen en nr. 25 voor mannen) en zelfs 35 plaatsen voor Sara Lee/Douwe Egberts (nr.16 voor vrouwen en nr. 51 voor mannen).

Thijs Wesselink, Country Manager Nederland voor Universum: 'We zien in vrijwel al onze markten dat studenten kiezen voor de merken die ze zelf als consument ook bewonderen. Voor vrouwen is dat bijvoorbeeld L'Oréal, terwijl mannelijke studenten vaker kiezen voor bijvoorbeeld automerken als BMW. Het is interessant te zien dat het consumptiegedrag een sterke invloed heeft op de aantrekkelijkheid als werkgever.'

Ambities
Mannen streven ernaar een leider of manager te zijn (28% van de mannen tegenover 20% van de vrouwen). Ook het doel om technisch of functioneel deskundig te zijn scoort veel beter onder mannen dan vrouwen (20% van de mannen tegenover 8% van de vrouwen).

Vrouwelijke studenten hechten veel meer belang aan een hoger en goed doel (24% van de vrouwen tegenover 12% van de mannen). Ook de balans tussen werk en privé is belangrijker voor de vrouwelijke student (44% van de vrouwen tegenover 33% van de mannen).

Loonkloof
Het is een feit dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen nog steeds vrij hoog is in de meeste landen, Nederland is daarop geen uitzondering. Dit onderzoek wijst uit dat vrouwen die studeren aan de Nederlandse universiteiten en hogescholen, een jaarsalarisverwachting hebben dat gemiddeld € 5.417 lager is dan wat mannen denken te gaan verdienen in de eerste baan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden