Studentenleven na incidenten Vindicat toch niet op lijst Immaterieel Erfgoed

Nederlandse studentenverenigingen komen voorlopig niet op de lijst Immaterieel Erfgoed. De plaatsing is op de lange baan geschoven na de commotie die deze week is ontstaan rondom studentenvereniging Vindicat. Dit bevestigt het kenniscentrum voor Immaterieel Erfgoed.

De sociëteit van Vindicat, op de Grote Markt in Groningen. Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Twee incidenten in korte tijd bij het Groningse studentencorps wakkerden de discussie over ontgroeningsrituelen aan. Eerst lekte een lijst uit waar alle nieuwe vrouwelijke leden werden beoordeeld, compleet met telefoonnummers. Daarna werd bekend dat tijdens de ontgroening een aspirant-lid van de vereniging in het ziekenhuis belandde na een klap op zijn hoofd.

De aanvraag voor plaatsing op de erfgoedlijst was al goedgekeurd. 'Dit weekend zou de plaatsing officieel worden door het certificaat te ondertekenen', aldus directeur Ineke Strouken van het kenniscentrum dat over de lijst gaat. Beide partijen leek het echter beter om dit tot nader order uit te stellen. Het kenniscentrum gaat de aanvraag opnieuw beoordelen. 'Een unieke situatie', volgens Strouken.

'Spijtig, maar begrijpelijk', noemt voorzitter Ruben Hoekman van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) de beslissing van het kenniscentrum. 'Wij distantiëren ons van elk geweld, discriminatie of seksisme tijdens de ontgroening en staan uiteraard niet achter wat in Groningen is gebeurd.'

Nieuwe aanvraag

De 'mores en de ontgroening' van studentenverenigingen werden expliciet genoemd als onderdelen van de traditie zoals hij op de lijst Immaterieel Erfgoed zou terecht komen. Volgens Strouken werken de verenigingen hard aan stategieën om dit op te lossen. De LKvV wil extra maatregelen nemen tegen geweld tijdens de ontgroening. De verenigingen komen volgende week bijeen.

Eventuele aanpassingen aan het erfgoedplan moeten eerst opnieuw worden goedgekeurd door de toetsingscommissie. De LKvV is hier volgens Hoekman niet van op de hoogte gesteld.

Hoe lang het opnieuw beoordelen van de aanvraag gaat duren, kon Strouken niet zeggen. 'Het gaat om een attitudeverandering, en dat kost tijd.' Ze benadrukt echter dat de deur niet dicht is. De commissie en het LKvV komen binnen twee weken bijeen om de situatie te bespreken.

Mocht de ontgroening helemaal verboden worden, dan moet de aanvraag opnieuw worden gedaan. De gemeente Groningen, de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool gaven donderdag aan van ontgroeningsrituelen bij studentenverenigingen af te willen. Tradities die op de lijst Immaterieel Erfgoed staan, moeten voldoen aan de wet.

Meer lezen

Het hoofdletsel van een aspirant-lid van de Groningse studentenvereniging Vindicat past in een lange reeks incidenten tijdens ontgroeningen. Wordt het tijd voor een verbod? (+)

Ontgroening verbieden, Bert Wagendorp lijkt het niets. 'Anders bestaat onze elite straks uit watjes.'

In Groningen is het nu zaak dat de beschaving wordt hersteld, stelt Raoul de Pré in ons commentaar van vrijdag.

Waarom het afschaffen van ontgroening een slecht idee is. (+)

Afstand

Volgens Strouken hoeft het compleet afschaffen of opnieuw inrichten van de ontgroening de traditie niet in gevaar te brengen. 'Als iets niet meer past in deze tijd, dan moet je er afstand van nemen.'

Als het aan minister Bussemaker van Onderwijs ligt, nemen alle politici die lid waren van Vindicat afstand van de ontgroeningspraktijken. CDA-fractieleider Sybrand Buma gaf vrijdag gehoor aan deze oproep. 'Niemand staat boven de wet. Hier heeft een vereniging haar verantwoordelijkheid te nemen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden