Studentenkamers flink duurder geworden

Het huren van een studentenkamer bij particulieren is weer fors duurder. De huurprijzen lagen in de eerste vijf maanden van dit jaar gemiddeld 12,5 procent hoger dan in dezelfde periode in 2011. Dat blijkt uit cijfers van Kamernet, met meer dan 100 duizend advertenties per jaar de grootste kamerbemiddelingssite van Nederland.

Studentenkamer.Beeld ANP

Studenten betaalden begin 2011 nog gemiddeld 358 euro per maand voor een kamer. Dit jaar was dat gemiddeld 403 euro. In 2008, toen de site het landelijke onderzoek voor het eerst uitvoerde, betaalden studenten nog ongeveer 329 euro.

Wel is het aanbod van particuliere kamers het afgelopen jaar gestegen, van 45.167 naar 57.904 kamers. Dit is een stijging van 28,2 procent. Ook het aanbod van de grote landelijke huisvestingsorganisaties, verenigd in brancheorganisatie Kences, is toegenomen: zesduizend nieuwe kamers zijn sinds vorig jaar bijgebouwd of nog in aanbouw.

Het is volgens Angela van Stokkom van Kamernet geen toeval dat de prijs van studentenkamers stijgt terwijl het aanbod toeneemt. 'We vermoeden dat studenten bang zijn voor een langstudeerdersboete of het aflopen van de studiefinanciering. Ze proberen daarom zo snel mogelijk af te studeren. Sommigen gaan weer bij hun ouders wonen.' Juist in de overgangsperiode tussen de ene en de andere huurder verhogen veel huisbazen de prijzen.

Verder zijn de hogere huren deels te verklaren door de oppervlakte van de kamers. Kamers werden in een jaar tijd gemiddeld zo'n 3 vierkante meter groter.

Ook de landelijke studentenhuisvestingsorganisaties hebben hun prijzen verhoogd. 'Al zijn die stijgingen minder drastisch dan in de particuliere sector,' zegt Vincent Buitenhuis, voorzitter van Kences. Concrete cijfers zijn niet beschikbaar.

Pascal ten Have, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), noemt de ontwikkelingen in een reactie 'op z'n minst zorgwekkend'. 'Een gemiddelde prijsstijging van 12,5 procent ligt 10 procentpunt hoger dan de inflatie. Dit betekent dat op kamers gaan voor een steeds grotere groep financieel onhaalbaar is. Zeker als je de overige bezuinigingen op studenten en hoger onderwijs daarbij optelt.'
Al neemt het aanbod langzaam toe, de studentenvakbond verwacht de komende jaren nog 30 duizend tot 60 duizend kamers nodig te hebben om de woningnood onder studenten terug te dringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden