Studentenflat vernoemd naar Karadzic, vlak voor uitspraak Tribunaal

Enkele dagen voordat het Joegoslavië-Tribunaal uitspraak doet in de zaak tegen Radovan Karadzic, is er een studentenflat in de Republika Srpska naar de Servische leider vernoemd. Karadzic heeft donderdag veertig jaar cel gekregen wegens volkerendmoord in Srebrenica.

De dochter (rechts) en vrouw van Karadzic (links) tijdens de onthulling van de gedenkplaat bij de ingang van het studentenhuis, waar op staat: 'Studentenhuis - Dr. Radovan Karadzic'. Beeld reuters
De dochter (rechts) en vrouw van Karadzic (links) tijdens de onthulling van de gedenkplaat bij de ingang van het studentenhuis, waar op staat: 'Studentenhuis - Dr. Radovan Karadzic'.Beeld reuters

Een plaquette met zijn naam werd afgelopen zondag onthuld door Milorad Dodik, de huidige president van de Servische republiek. De ceremonie werd bijgewoond door een paar honderd mensen, waaronder de vrouw van Karadzic, Ljiljana, en zijn dochter Sonja. 'We dragen deze plek op aan de man die zonder enige twijfel de grondlegger is van de Republika Srpska: Radovan Karadzic, de eerste president van deze republiek', zei Dodik.

Tijdens de Bosnische oorlog was Karadzic de politiek leider van de Bosnische Serviërs en in de westerse media werd hij, samen met legerleider Mladic, afgeschilderd als de verpersoonlijking van de wreedheden in deze periode. Het was Karadzic die in maart 1995 de politieke opdracht gaf om Srebrenica in te nemen, al was hij er zelf in juli 1995 niet bij. In totaal zijn er tussen 1992 en 1995 in Bosnië 100.000 mensen om het leven gekomen.

De oorlog in Bosnië was nog niet voorbij toen Karadzic werd aangeklaagd, en hij is nog dertien jaar lang voortvluchtig gebleven. In die periode was hij als 'dokter Dabic' een nieuw leven begonnen als alternatief geneesheer. Met een lange baard, een zware bril en een zwarte 'energieknot' in zijn witte haar, was hij vrijwel onherkenbaar. In 2008 werd hij gearresteerd.

Karadzic zoals hij er uit zag in 1995 (rechts) en als gebedsgenezer. Beeld reuters
Karadzic zoals hij er uit zag in 1995 (rechts) en als gebedsgenezer.Beeld reuters

'Betere naam bedenken'

De zender Radio Free Europe heeft een aantal mensen in Pale geïnterviewd over de naam van het studentenhuis. 'Ik weet niet of het een goed idee is', zegt een studente die niet bij naam wordt genoemd, 'maar als het is om hem te eren als eerste president van de Republika Srpska, dan vind ik het prima.' Een andere studente is het daar niet mee eens. 'Ik denk dat ze een betere naam hadden kunnen bedenken. Wij gaan hier wonen en niemand denkt aan onze veiligheid.' Een oudere inwoner van Pale vindt het juist een goede keuze. 'Hij was de grondlegger van onze republiek en die zal blijven voortbestaan tot het einde van de wereld, zo lang het Servische volk bestaat.'

De Republika Srpska maakt onderdeel uit van de staat Bosnië-Herzegovina. Deze heeft één landelijk parlement en drie staatshoofden waarin de drie belangrijkste etnische groepen zijn vertegenwoordigd: een moslim, een Serviër en een Kroaat.

undefined

Twee decennia geleden was Karadzic in de media een 'verpersoonlijking van het kwaad' van het kaliber Bin Laden, schrijft Olaf Tempelman. Nu is hij 'een schurk uit een andere tijd' (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden