Studentenbezetting als laatste redmiddel

In Groningen zijn ze woest over de invoering van Bindend Studieadvies in 2010. De studenten grijpen naar een oud actiemiddel: een bezetting.

Onverbiddelijk zijn ze. Zelfs de postbode mag het bestuursgebouw van de Rijksuniversiteit Groningen niet in. Zo’n veertig studenten hebben het gebouw donderdagochtend bezet.

Ze eisen afschaffing van het Bindend Studieadvies (BSA), dat eerstejaars verplicht tweederde van de punten te halen om hun studie te mogen voortzetten. Ook willen ze dat hun medezeggenschap serieus genomen wordt.

Aan de gevel van het bestuursgebouw wappert een spandoek: BEZET. Uit de ramen hangen banners met eisen en soms een schreeuwende student. Een flashback naar de jaren zestig. Hoewel? De politie wordt van broodjes voorzien en een aantal studenten is vermomd als Zwarte Piet. ‘We zijn in onderhandeling’, roept de geschminkte Rosa.

Binnen spreken de studenten met collegevoorzitter Sibrand Poppema, die al in het gebouw aanwezig was ten tijde van de bezetting. Hij besloot te blijven. ‘Ik denk dat we tot een acceptabel compromis kunnen komen’, laat student Boris per telefoon weten.

Groningen wil het studieadvies volgend jaar invoeren. Andere universiteiten hanteren de regeling al – Leiden was in 1997 de eerste. In een enquête wees onlangs driekwart van de Groningse studenten de regeling af. Desondanks ging het bestuur door met de plannen. ‘Vandaar onze actie’, verklaart Boris. ‘Dit was het laatste middel.’

Op het plein nabij het bezette gebouw demonstreren ook nog eens een paar honderd studenten tegen het bindend studieadvies en de mogelijke bezuinigingen in het hoger onderwijs. ‘Ons onderwijs is niet te koop!’, schreeuwen protestborden. ‘Ik zeg niet dat het BSA de oplossing is’, zegt rector magnificus Frans Zwarts, in een microfoon. ‘Het is alleen een extra stimulans.’ Er klinkt boegeroep.

‘De rendementen moeten omhoog, maar het is niet bewezen dat het BSA daaraan bijdraagt’, zegt Gerard Oosterwijk, voorzitter van studentenvakbond LSVb, die ook aanwezig was bij de demonstratie. Betere begeleiding, meer tussentijdse tentamens en inhoudelijke opdrachten zijn volgens Oosterwijk veel betere stimuli om studenten goed te laten studeren.

Daar sluiten de bezetters zich bij aan. Tegen vijven meldt Boris per telefoon: ‘Het BSA komt er helaas wel, maar verder gaat het collegebestuur met ons mee.’ Betere begeleiding, kleinere colleges, meer werkgroepen. Kwaliteit en intensiviteit, vat hij samen. Nog even ‘wat puntjes op de i’ en dan kunnen de actievoerders weer naar huis, of beter: naar het café.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden