Studenten zetten bezetting Maagdenhuis voort
Actievoerende studenten blijven het Maagdenhuis - het bestuurscentrum van de Universiteit van Amsterdam (UvA) - bezetten. De studenten demonstreren wegens het 'gebrek aan inbreng op het beleid van de universiteit'. Volkskrant-verslaggever Willem van Ewijk is ter plaatse. Volg in onderstaand liveblog het nieuws rond de bezetting van het Maagdenhuis.
17.00 uur - Gesprek met Bussemaker
Voor het eerst hebben we het idee dat er naar ons is geluisterd, zegt een van de Maagdenhuisbezetters na afloop van het overleg vanmiddag tussen minister Jet Bussemaker (Onderwijs) en verschillende studenten. Maar de bezetting is nog niet ten einde, laat ze ook meteen weten. Bussemaker 'herkent' een aantal protestpunten van de studenten. Maar een bezetting vindt ze niet het juiste middel. Dialoog is dat wel. Ze ziet meer in 'stap voor stap samen optrekken en waar nodig verbeteringen aanbrengen'.
Sinds gisteravond zitten er tientallen bezetters in het Maagdenhuis, een pand van de Universiteit van Amsterdam. Ze vielen daar binnen nadat het Bungehuis na anderhalve week bezetting dinsdag was ontruimd. De studenten protesteren tegen het beleid van het bestuur van de UvA en willen onder meer meer inspraak.
Bussemaker deed vandaag een oproep aan zowel de studenten als het bestuur van de universiteit om met elkaar in gesprek te gaan. Het bestuur liet eerder vandaag al weten dat er een student wordt toegevoegd aan de raad van bestuur. 'Een goed begin', aldus een woordvoerder namens de bezetters. 'Maar het is niet genoeg.'
Ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) laat na afloop van het overleg met de minister weten dat 'de problemen nog lang niet zijn opgelost'. Bussemaker zei dat zoiets nou eenmaal tijd kost. Ze houdt wel van betrokken studenten die opkomen voor in hun ogen beter onderwijs. 'Maar de vraag is wat de vorm moet zijn', aldus de bewindsvrouw.
14.10 uur - Studenten nog niet tevreden
'Eén student in het CvB is niet genoeg', gonst het volgens Van Ewijk in het Maagdenhuis. Studenten nemen ogenschijnlijk geen genoegen met de toegezegde veranderingen en willen meer. Daar wordt over gedebatteerd tijdens het debat dat gepland staat op Roeters eiland. Die bijeenkomst moet de functie van de universiteit verduidelijken en worden onder andere het aanbod en de kwaliteit van onderwijs en onderzoek besproken.
Een student in CvB is te weinig, gonst het hier. Gunning: 'bij studentenraad zitten er 12' Maar die kunnen niets bereiken!, zegt student.
— Willem van Ewijk (@wewyk) 26 september 2017
Thema's van het debat. #Maagdenhuis #CREA pic.twitter.com/if2y7n6gfh
— Willem van Ewijk (@wewyk) 26 september 2017
13.30 uur - College van Bestuur doet concessies
Het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam is akkoord gegaan met het toevoegen van een student-lid. Daarnaast blijven alle taalopleidingen twee jaar onveranderd bestaan en wordt meer geld gereserveerd voor Geesteswetenschappen. Die toezeggingen heeft het College zojuist gedaan aan de Faculteitsraad. Dat zegt Volkskrant-verslaggever Van Ewijk. 'Het is nog onbekend welke bevoegdheden de afgevaardigde zal krijgen, wie het zal worden en wat dit concreet betekent. Voorlopig nog veel vraagtekens bij deze beslissing.'
Tivador Vervoort, woordvoerder van Humanities Ready, een van de demonstrerende partijen, zegt dat een begin gemaakt is. 'We zijn erg blij dat opleidingen de kans krijgen hun bestaansrecht te bewijzen, dat is een hele overwinning. We zijn er alleen nog lang niet.'
Rudolf Valkhoff, docent: 'door toezeggingen aan faculteitsraad schuift CvB verantwoordelijkheden van zich af.' #Maagdenhuis
— Willem van Ewijk (@wewyk) 26 september 2017
12.30 uur - Jaap Oosterwijk treedt op als woordvoerder
Oosterwijk zegt in gesprek met Volkskrantverslaggever Van Ewijk te begrijpen waar het onbegrip vandaan komt. 'Ik heb zelf twee jaar in de medezeggenschapsraad Geesteswetenschappen gezeten en ik snap goed dat mensen er moedeloos van worden. Je hebt namelijk nauwelijks tanden. Er is wel medezeggenschap over het faculteitsreglement en de onderwijs- en examenregeling, maar telkens als je het niet met het bestuur eens bent, zegt het bestuur dat je moet oppassen dat de relatie niet onder druk komt te staan. Jullie willen toch dialoog, klinkt het dan.'
12.15 uur - Politici en tomatensoep
Terwijl het langzaam drukker wordt in het Maagdenhuis, krijgen demonstranten de kans te praten met docenten, politici en elkaar. Onze verslaggever sprak met Robert Brand van de SP Amsterdam. 'We zijn solidair met de studenten. We steunen ze en delen tomatensoep uit in normale kleren, niet in de partijkleuren. We geven hulp op de achtergrond. Dat dit ter inspiratie mag dienen voor de rest van Nederland.'
De SP Amsterdam laat om 12u30 een kar met soep voorrijden bij het #Maagdenhuis. Vanmiddag worden een stuk of 20 slaapzakken afgeleverd.
— Willem van Ewijk (@wewyk) 26 september 2017
11.14 uur - Hoogleraar privaatrecht praat met studenten
Twintig studenten luisteren aandachtig naar Martijn Hesselink, hoogleraar privaatrecht. Hij opent de dag met een toespraak. Studenten vragen zich af hoe bestuur democratisch georganiseerd kan worden en of de studenten gecriminaliseerd werden door de dwangsom bij het Bungehuis. Volgens Hesselink wordt de UvA bestuurd als bedrijf, maar is het een gemeenschap.
Geestdriftige discussie in het #Maagdenhuis. Reden van protest ook gebrek aan intellectuele prikkels in curriculum? Zou me niet verbazen.
— Willem van Ewijk (@wewyk) 26 september 2017
Daar staat hoogleraar privaatrecht Hesselink. Het is nu tijd voor discussie. #Maagdenhuis pic.twitter.com/arvOZws8AU
— Willem van Ewijk (@wewyk) 25 februari 2015
10.58 uur - Broodjes, fruit en jus d'orange
Volgens verslaggever Van Ewijk is de rust teruggekeerd in het Maagdenhuis na de bezetting van gisteravond. Enkele studenten slapen nog, anderen ontbijten. 'Iedereen mag meepraten tijdens de gesprekken van vandaag. Dat staat geschreven op een groot stuk papier dat op de deur is geplakt. Het verwoordt een beetje de sfeer: het is rommelig, maar gemoedelijk.'
Bezettingen Universiteit van Amsterdam door demonstranten.
Lees hier het commentaar van verslaggever Sander van Walsum: 'Studenten en bestuurders zijn elkaars bondgenoten'.
En Lees hier de column van Aleid Truijens over het protest op de UvA.
Ook te lezen: 'Protesteren? Liever snel afstuderen', van Volkskrant-verslaggever Charlotte Huisman.
Verder ging de voetnoot van Arnon Grunberg vandaag over de studentenprotesten.
Op tafel worden broodjes, fruit en jus d'orange verzameld. Iedereen mag pakken. #Maagdenhuis pic.twitter.com/0miX92RiUa
— Willem van Ewijk (@wewyk) 26 september 2017
08.47 uur - Gesprek met Bussemaker
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs heeft de studenten uitgenodigd op haar ministerie in Den Haag. Het gaat om een delegatie van De Nieuwe Universiteit (DNU). Dat is de groepering die het Bungehuis, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA), dagenlang bezet heeft gehouden. Ook vertegenwoordigers van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVB) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) zijn bij het gesprek met Bussemaker aanwezig.
Gisteravond vielen zo'n twee- tot driehonderd studenten het Maagdenhuis binnen. De demonstranten trapten de deur van het bestuurscentrum van de universiteit in en bezetten het gebouw. Dit gebeurde nadat gisteren rond vijf uur een vreedzame protestmars werd gelopen. De minister had de studenten gisteren al uitgenodigd voordat de bezetting plaatsvond.
Lees hier het volledige eisenpakket van De Nieuwe Universiteit.
Nog rustig in het #Maagdenhuis. Deze jongen ligt nog lekker te slapen. pic.twitter.com/803df1feRM
— Willem van Ewijk (@wewyk) 26 september 2017
Open deur van het #Maagdenhuis. pic.twitter.com/VcYVf9L1uR
— Willem van Ewijk (@wewyk) 26 september 2017