Studenten weg uit de spits?

Studenten weg uit de spits? Laat liever de volwassen forensen uitslapen.

Het leek een geweldig argument dat de Nederlandse Spoorwegen deze week van stal haalde om studenten en hun universiteiten en hogescholen te bewegen colleges pas na de spits te laten beginnen. De NS heeft zo weinig treinen dat zelfs staanplaatsen voor negenen een probleem zijn. Zonder de OV-studenten is dat probleem meteen kleiner, maar volgens de NS is het ook nog eens goed voor de student.

Want zoals bekend is het jonge brein 's morgens nog helemaal niet toe aan opletten en leren. Geef het een uurtje respijt, en het hele onderwijs rendeert beter, is het idee. Een win-winsituatie, waar de Hogeschool van Utrecht inmiddels brood in ziet: daar vervallen de vroegste colleges.

Zo maar doen dan? Strikt genomen klopt dat van het brein, denken neuropsychologen. Onze biologische klok volgt het ritme van licht en donker. Daar hoort van nature ongeveer acht uur slaap per etmaal bij. Wie te vroeg opstaat, is eigenlijk nog niet aan de dag toe, laat staan aan ingewikkelde leerstof of mentale topprestaties. Onderwijspsychologen pleiten daarom al jaren voor latere begintijden en een betere verdeling van de leerlast. Bewaar de zware kost en de tentamens voor later op de dag, is hun pleidooi.

De warrige psychologie in de hoofdrol

Er is maar één mits. Studenten hebben met meer te stellen dan alleen het biologische klokje in hun nog uitrijpende brein. Juist bij jongvolwassenen speelt de warrige psychologie een hoofdrol: ze kunnen nog slecht plannen, hebben onvoldoende zelfinzicht en zijn vooral zeer gevoelig voor het oordeel van leeftijdsgenoten. Ook allemaal breinkwesties, die in de praktijk vermoedelijk veel belangrijker zijn dan de vraag wanneer ze precies echt wakker zijn.

De jongeling die niet 's morgens om half zeven op moet om naar college te reizen, denkt de avond ervoor ook gemakkelijker dat hij best nog even naar de kroeg kan en laat zich daar gemakkelijker overtuigen dat op tijd naar bed gaan iets voor watjes is. Zonder druk van buiten komt er van acht uur slaap per etmaal al helemaal niks terecht. Waarmee latere schooltijden misschien zelfs averechts uitpakken, omdat ze tot nog minder slaap leiden en slechtere schoolresultaten.

Als het de Spoorwegen menens is met het lerende deel van de natie, zit er dus maar één ding op: juist de volwassen niet-studerende Nederlanders moeten de spits gaan mijden. De NS moet werknemers en werkgevers oproepen vaker uit te slapen. Lijkt me geen punt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden