Studenten protesteren tegen plannen Rutte

Studenten krijgen zes jaar om hun diploma te halen. Als ze er langer over doen, gaan ze maximaal 3000 euro aan collegegeld betalen. Dit bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer...

ANP

Onder druk van de Kamer zag Rutte woensdag af van zijn eis dat studenten niet langer dan 5,5 jaar voor het reguliere collegegeld mogen studeren. Verder had Rutte studenten die langer over hun studie doen gedreigd met een collegegeld dat kon oplopen tot 4500 euro. Het reguliere collegegeld bedraagt bijna 1500 euro.

Ruim duizend studenten hebben woensdag op het Plein in Den Haag geprotesteerd tegen de plannen van staatssecretaris Rutte. De bewindsman kon zich tijdens de manifestatie bijna niet verstaanbaar maken omdat de demonstranten hun afkeuring luidkeels lieten horen.

Rutte zei dat hij met zijn plannen de kwaliteit van het hoger onderwijs verwacht te verbeteren door de universiteiten en hogescholen op hun verantwoordelijkheden aan te spreken. Hij betoogde ook dat in zijn plannen meer geld per student wordt uitgetrokken.

De studenten reageerden afwijzend op deze woorden. ‘Oprutte’, scandeerden ze. De studenten vrezen dat zij in de toekomst geen tijd meer hebben om zich naast hun studie te ontplooien.

Afgezien van de VVD vonden alle partijen dat studenten een half jaar langer moeten krijgen dan de 5,5 jaar Rutte aanvankelijk had voorgesteld. Na het overleg met de Kamer zei Rutte dat zes jaar ook echt het maximum was voor hem. Had de Kamer zeven jaar gewild, dan zou hij zijn hele plan hebben ingetrokken.

Een meerderheid van CDA, PvdA en D66 toonde zich daarnaast voorstander van extra leerrechten voor gehandicapte studenten en studenten die naast hun studie bestuurlijke of maatschappelijke activiteiten ontplooien. Ook excellente studenten, die meer dan één studie tegelijk doen, zouden meer leerrechten moeten krijgen. Zij zouden dus meer dan zes jaar over hun studie kunnen doen, zonder daarvoor een hoger collegegeld te moeten betalen.

De Kamer legde zich neer bij Ruttes toezegging dat elke universiteit zelf mag vastellen wat ze doen voor een student die een zware bestuursfunctie heeft of zich op een andere manier verdienstelijk maakt. Extra leerrechten krijgt die student daar niet voor, maar bijvoorbeeld een beurs of een korting op het collegegeld. Rutte moet dit nog uitwerken.

De staatssecretaris zei ook sympathiek te staan tegenover het voorstel van CDA-Kamerlid Joldersma om studenten die een jaar aan leerrechten overhouden, deze te laten behouden. Ze kunnen deze later verzilveren bij een universiteit of hogeschool. Maar dan krijgen de universiteiten geen vergoeding voor het bachelorsdiploma dat deze studenten behalen.

De organisatoren van de betoging woensdag, de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), spraken na afloop van een succesvole actie. ‘Het is belangrijk dat wij onze stem laten horen, want wij zijn de toekomst van Nederland’, riep voorzitter Madelein Hofmijster van het ISO de studenten toe.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden