Studenten pleiten voor terugkeer basisbeurs

De basisbeurs moet terug. Daarvoor pleiten studenten- en scholierenorganisaties in een brief aan minister Jet Bussemaker (Onderwijs). Ze hopen dat op die manier de kansenongelijkheid in het onderwijs weer wordt teruggedrongen.

Minister Jet Bussemaker. Beeld anp
Minister Jet Bussemaker.Beeld anp

Met de oproep reageren de studenten op twee explosieve rapporten die de afgelopen weken openbaar werden. Zo bleek vorige week uit het jaarverslag van de Onderwijsinspectie dat kinderen van laagopgeleide ouders een veel lagere opleiding afronden dan even slimme kinderen van hoogopgeleide ouders.

Deze week volgde het nieuws dat hogescholen en universiteiten dit collegejaar circa 15 procent minder nieuwe aanmeldingen kregen van studenten met laagopgeleide ouders. Ook het aandeel studenten met een functiebeperking nam af. Volgens de studentenorganisaties komt dat vooral door het leenstelsel dat sinds 1 september van kracht is.

En dus moet de basisbeurs weer worden ingevoerd, stellen FNV Jong, het Interstedelijk Studenten Overleg, de Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB), het Landelijk Aktie Komitee Scholieren en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) - die in het verleden allemaal fel ageerden tegen het leenstelsel.

'Draai het ingezette beleid terug,' schrijven ze in een gezamenlijke brief aan de minister, 'en zorg voor een stelsel waarin alle jongeren die het talent hebben om een studie te kunnen volgen gelijke kansen hebben om aan die opleiding te beginnen'.

Mocht dat op de korte termijn niet lukken, dan hopen de organisaties in elk geval dat de minister de aanvullende beurs verhoogt. 'Die is wel iets gestegen met de invoering van het leenstelsel, maar dat compenseert bij lange na niet het afschaffen van de basisbeurs', zegt Stefan Wirken van de LSVb. 'Deze studenten, die niet bij hun ouders kunnen aankloppen, hebben het echt heel zwaar gekregen.'

Minister Bussemaker voelt er weinig voor om het net ingevoerde leenstelsel alweer bij het vuil te zetten. Dat is geen oplossing van de problemen, zegt ze in reactie op de brief. 'Ik heb de basisbeurs afgeschaft, juist omdat dat een subsidie was voor de student van rijke ouders. De opbrengsten van die maatregel kunnen we nu inzetten voor kleinschaliger onderwijs en betere begeleiding van studenten.' Juist studenten met laagopgeleide ouders zullen daar baat bij hebben, aldus de minister.

Bussemaker gaat wel aan de slag met twee andere problemen die de studentenorganisaties in de brief aanstippen. Zo gaat ze met de instellingen in gesprek over de positie van studenten met een beperking. En ze wil extra investeren in de moeizame doorstroom van mbo naar hbo. 'Uit de middelen van het studievoorschot zijn miljoenen vrijgekomen om hier specifiek op in te zetten.'

Ondertussen blijven de studenten hoop houden op een terugkeer naar de basisbeurs. 'Het verkiezingsseizoen komt eraan, dus wie weet wat er gaat gebeuren', zegt voorzitter Nicky Nijhuis van JOB. En ook LSVb-voorman Wirken geeft nog niet op. 'Het CDA is altijd tegen het leenstelsel geweest. En misschien komen de PvdA en GroenLinks ook wel tot inkeer.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden