Studenten ontevredener over hogescholen

Studenten oordelen iets positiever over universiteiten, maar duidelijk negatiever over hogescholen dan tien jaar geleden. Dat concludeert onderzoeksbureau Choice, dat tien jaar Nationale Studentenenquête heeft geanalyseerd....

Van onze verslaggever Gerard Reijn

Erg groot zijn de verschillen niet. In 1995 kregen de universiteiten gemiddeld een 7,0, de hogescholen een 6,9. Maar sindsdien loopt de waardering voor universiteiten licht op, terwijl die voor hogescholen ongeveer even traag daalt. In de laatste meting, uit 2005, halen de universiteiten een 7,1, terwijl de hogescholen zijn gezakt naar een 6,8.

De cijfers van de laatste twee jaar zijn daarin niet verwerkt omdat die niet helemaal vergelijkbaar zijn. Maar, zegt onderzoeker Frank Steenkamp: ‘Het lijkt dat de cijfers sindsdien gestabiliseerd zijn.’

Studenten van grote opleidingen beoordelen hun opleiding duidelijk lager dan die van kleine opleidingen. Dat geldt ook voor het oordeel over docenten. Studies waar iets meer dan honderd studenten per jaar binnenkomen, scoren gemiddeld. Grotere opleidingen, met soms honderden eerstejaars, scoren beduidend lager. De onderzoekers denken dat dit de reden is dat opleidingen in economie, rechten en bedrijfskunde in doorsnee laag worden gewaardeerd. Er is daar veel kritiek op docenten, op faciliteiten, over roosters en tentamens.

Toch zijn er ook massastudies waar studenten tevreden over zijn. Dat bewijst psychologie, dat in tien jaar zijn instroom zag verdubbelen. Studenten zijn er nog steeds zeer positief over.

Kleine opleidingen, met soms maar enkele tientallen eerstejaars, worden juist hoog gewaardeerd. Ook de docenten worden daar veel meer gewaardeerd dan in de massastudies. Opvallend is ook dat opleidingen waar hard moet worden gewerkt, veel positiever worden beoordeeld dan die waar studenten het op hun sloffen af kunnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden