Studenten massaal van school gestuurd

Universiteiten en hogescholen pakken beginnende studenten steeds harder aan. Wie in het eerste jaar niet de helft van de benodigde 42 studiepunten haalt, of in twee jaar de propedeuse, wordt steeds vaker weggestuurd....

Van onze verslaggever Thom Meens

Dat overkwam vorig jaar 1100 van de ruim zevenduizend eerstejaars aan de Hogeschool van Amsterdam, waar de grens met 28 studiepunten nog hoger ligt. De universiteit van Maastricht stuurde tweehonderd van de achthonderd eerstejaars economie weg. Aan de faculteit economie en management van de Hogeschool van Utrecht moest zelfs bijna eenderde van de eerstejaars weg.

De Hanzehogeschool in Groningen stuurde in 2000 en 2001 zo'n 10 procent van de 5500 eerstejaars naar huis en nog eens meer dan tweehonderd tweedejaars studenten. De hogeschool Windesheim verzocht 462 tweedejaars en 319 eerstejaars weg te gaan omdat de resultaten onvoldoende waren.

De universiteit van Amsterdam en de KUB in Tilburg beginnen komend studiejaar met een proef op de economische faculteiten. Wie aan de UvA in het eerste jaar minder dan 21 studiepunten haalt, moet vertrekken. Studenten die in twee jaar niet de propedeuse halen (42 punten) eveneens. Zolang het experiment duurt, krijgen andere faculteiten geen toestemming een bindend studieadvies in te voeren.

De economische faculteit van de Katholieke universiteit in Tilburg stuurt vanaf volgend jaar studenten weg als ze in het eerste jaar van de bachelor-masterstructuur minder dan 36 zogeheten ECTS-punten halen, wat nu 24 studiepunten is.

De opleidingen spreken zelf niet van wegsturen, zij noemen het een bindend studieadvies. Vorig jaar moesten in het hoger beroepsonderwijs vele duizenden eerstejaars hun studie staken. Cijfers over het lopende studiejaar zijn er nog niet omdat op veel scholen de herkansingen nog lopen. Studenten kunnen dan nog net proberen boven de kritische grens te komen.

Het bindend studieadvies was aanvankelijk alleen in zwang bij hogescholen. Zij hebben een financieel belang bij het vroeg wegsturen van slechte studenten. Voor een eerstejaars die stopt, krijgt een hogeschool 5900 euro. Een student die pas in het tweede jaar stopt met de studie, levert 4500 euro op.

Hoe langer een student aan de school verbonden blijft, hoe lager de rijksbijdrage als hij of zij zonder diploma vertrekt.

Bij universiteiten geldt dit financieel belang minder omdat zij anders gefinancierd worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden